Nyomtatható verzió PDF formátumban

Összehangolt fogyasztóvédelmi fellépés a pénzügyi piacokon

Júliustól módosította eddigi együttműködési megállapodását a GVH és a PSZÁF a pénzügyi szektor jogszerű működésének biztosítása, s a pénzügyi fogyasztók jogainak erőteljesebb védelme érdekében. A felek célja a hatékonyabb együttműködés, közös fellépésükhöz újabb célokat és kapcsolódási pontokat határoztak meg.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mint a verseny tisztaságáért felelős hatóság és a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az együttműködésük révén a pénzügyi szektor vonatkozásában hatékonyabban tudják ellátni feladataikat, így különösen versenyfelügyeleti eljárások, megtévesztő reklámok elleni fellépés, és a pénzügyi szervezetek fogyasztóvédelmi ellenőrzése terén.

A GVH és a PSZÁF 2011 júliusában azért kötött együttműködési megállapodást, hogy rendszeresen tájékoztassák egymást a hatáskörüket érintő lényeges információkról, és a vizsgálatok, közérdekű igényérvényesítések kapcsán még eredményesebben tudjanak eljárni. A felek az elmúlt egy évben több vizsgálat kapcsán - így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése esetén - is szorosan együttműködtek a fogyasztók érdekében.

Az együttműködési megállapodás friss módosításával a felek vállalták, hogy a pénzügyi szektorban a verseny feltételeit érintő, s a pénzügyi piacokon a fogyasztói érdekek védelmét szolgáló jogszabályalkotás vagy módosítás szükségessége esetén közös kezdeményezéssel fordulnak a jogalkotó felé. A GVH és PSZÁF emellett a jövőben a pénzügyi piacokon a versenyt érdemben érintő jogszabályok módosulása esetén összehangolt és fokozott ellenőrzést folytat.

A két hatóság szükség esetén megelőző céllal közös ajánlásokat fogalmaz meg a pénzügyi szervezetek felé, melyek fő célja a piaci szereplők jogkövető magatartásának elősegítése, s a jogszabályi rendelkezéseken túlmutató jó gyakorlatok megfogalmazása. A megállapodás révén a felek biztosítják ezen ajánlások érvényesülésének nyomon követését is. A módosított megállapodás a GVH és a PSZÁF honlapjain is elérhető.

Budapest, 2012. július 16.

Gazdasági Versenyhivatal
Gondolovics Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete
Binder István
szóvivő
tel: (+36-1) 4489-9235
email: sajto@pszaf.hu
http://www.pszaf.hu