Irányításszerzést engedélyezett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (MFB Invest) közös irányításszerzését a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) felett.

Az MGT feladata, hogy az eustream a.s., szlovák jog alatt bejegyzett vállalattal együttműködve megépítse, majd 25 éven keresztül üzemeltesse egy új, magyar-szlovák kétirányú, nagy nyomású (75 bar) földgázszállító-vezeték magyarországi szakaszát. Az új gázvezeték az összes magyarországi import földgázvezeték kapacitásának 10-15%-át fogja kitenni. Az összefonódásnak kizárólag vertikális hatásai merültek fel, azáltal, hogy az MVM-csoport jelen van a földgázkereskedelem piacán, illetve egyes erőművei gáztüzelésűek. Az összefonódás következtében azonban káros versenyhatásokkal nem kellett számolni figyelemmel arra, hogy a létrejövő új gázvezeték éppen növelni fogja a teljes import kapacitást, továbbá tekintettel az MVM-csoportnak a földgáz nagykereskedelmi piacokon fennálló jelenlegi alacsony részesedésére és az importcélú gázszállítás területén meghatározó szereplő (FGSZ Zrt.) jelentős piaci pozíciójára is. Szintén lényeges szempont volt, hogy az MFB-csoport közös irányítókénti belépése inkább enyhíti, semmint erősíti a vertikális kapcsolódással összefüggő esetleges versenyproblémát, hiszen az MFB-csoport új (közös) irányítókénti tulajdonosi érdekeltsége kizárólag az MGT minél hatékonyabb működéséhez kapcsolódik.

Fentiekre tekintettel a GVH a közös irányításszerzést engedélyezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-23/2012.

Budapest, 2012. július 26.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő