Nyomtatható verzió PDF formátumban

Megszűnt az eljárás a cukorkartell ügyben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette a Magyarországon érdekelt cukoripari vállalkozásokkal szemben indított eljárását.

A Gazdasági Versenyhivatal 2009. május 12-én indított eljárást az Agrana Magyarország Értékesítési Kft., az Eastern Sugar Cukoripari Zrt. valamint a Mátra Cukor Mátravidéki Cukorgyárak Zrt. ellen, majd 2010 áprilisában az eljárásba bevonta a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Zrt.-t és az Eurosugar S.A.S.-t is, mert a Hivatal rendelkezésére álló információk alapján valószínűsítette, hogy a vállalkozások 2003 és 2009 között rendszeres tárgyalásokat folytattak piaci magatartásuk összehangolása érdekében. A feltételezések szerint a tárgyalások és a megállapodások kiterjedtek a vállalkozások által értékesített cukor árának megállapítására, a vállalkozások ipari és kiskereskedelmi vevőinek egymás közti felosztására és a vállalkozások által értékesített mennyiségekkel kapcsolatos információk megosztására.

A GVH a beszerzett bizonyítékok alapján - azok számára, jellegére, egymással való ellentmondásaira figyelemmel - úgy ítélte meg, hogy nincs kellően alátámasztva a feltételezett kartell, s az eljárás további folytatásától sem várható eredmény, ezért bizonyítottság hiányában az eljárást megszüntette.

Az eljáró versenytanács döntésében utalt arra is, hogy a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény 2012. november 28-án hatályba lépett módosítása jelentősen szűkítette a mezőgazdasági termékek vonatkozásában történő kartellezéssel kapcsolatos jogsértések szankcionálásának lehetőségeit. Az ezen jogszabály értelmezésével kapcsolatos bizonytalanságok is azt indokolják, hogy a hatóság az eljárás folytatására ne fordítson további erőforrásokat, tekintettel arra, hogy azok hatékony és célszerű felhasználása közérdek.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-50/2009 .

Budapest, 2012. december 21.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu