Nyomtatható verzió PDF formátumban

A GVH engedélyezte az MVM-E.ON fúziót

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) irányítást szerezzen az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. (EFT) és az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó felett.

Az MVM és az általa irányított vállalkozások meghatározó tevékenységi területe a villamosenergia-iparhoz kapcsolódik. Az MVM-csoport tevékenysége kiterjed a villamosenergia-termelés, az átvitel, a rendszerirányítás és az áramkereskedelem területére, azaz egy vertikálisan integrált vállalkozáscsoportnak tekinthető, amely a villamos energia piachoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is végez. 2011. évtől a földgáz nagy- és kiskereskedelem is a tevékenységei közé tartozik, azonban részesedése egyetlen szegmensben (elsődleges beszerzés, gáz értékesítése kereskedőknek, erőműveknek, ipari fogyasztóknak) sem haladja meg a 20%-ot.

Az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedő Zrt. tevékenysége a gáz nagy- és kiskereskedelemre, a kapcsolódó szolgáltatások nyújtására, továbbá Magyarország határain keresztül történő földgázszállításra terjed ki. Magyarországon az EFT a földgázt kiskereskedők/kereskedők, jellemzően egyetemes szolgáltatók, ipari fogyasztók és erőművek számára értékesíti.

Az E.ON Földgáz Storage Földgáztározó a Magyarországon található földgáztároló telepein gáztárolási tevékenység végzésére jogosult.

A GVH az eljárásban érintett termékpiac meghatározásánál megállapította, hogy a földgáz kereskedelem nem alkot egységes árupiacot: azon belül az egyes lényegesen eltérő helyzetű vevőcsoportoknak történő értékesítés külön-külön árupiachoz tartozik, ezen kívül a földgáz-tárolást is eltérő árupiacként kezelte. A korábbi vizsgálataihoz hasonlóan a villamos energia-termelést és nagykereskedelmet - az Európai Bizottság gyakorlatával egyezően - azonos árupiacként kezelte.

A Gazdasági Versenyhivatal - Németország, Ausztria, Szerbia, Ukrajna és Románia versenyhatóságához hasonlóan - az irányításszerzés feltétel nélküli engedélyezése mellett döntött.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-31/2013.

Budapest, 2013. augusztus 7.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu