Nyomtatható verzió PDF formátumban

Bírság jogsértő reklámállítások miatt

Az Inpulsive Energy Kft. és az Impulser-Trade Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor az Impulser pulzáló mágnesterápiás készüléknek a használati útmutatóban meghatározott indikációkon jelentősen túlmutató hatásokat tulajdonított - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH az elmúlt időszakban több különböző mágnesterápiás termék kommunikációs gyakorlatát vizsgálta, azonban az Impulser készülék volt az első, amelyet a forgalmazók gyógyászati segédeszközként értékesítettek, illetve népszerűsítettek. A gyógyászati segédeszközök forgalmazására és reklámozására speciális szabályok vonatkoznak még az orvostechnikai eszközök kategóriáján belül is.

Az Inpulsive Energy Kft. 2011 februárjától 2011 decemberéig, az Impulser-Trade Kft. pedig 2012 januárjától 2012. szeptember 13-ig az Impulser mágnesterápiás gyógyászati segédeszköznek a termék népszerűsítése és értékesítése során igen széles körű egészségre gyakorolt hatásokat, illetve gyógyhatásokat tulajdonított. A termék értékesítésére termékbemutatókon került sor.

Fontos kiemelni, hogy a GVH az eljárás során nem a mágnesterápiát, hanem az Impuser készülék különböző - a használati útmutatón túlmutató - hatás-állításokat tartalmazó kommunikációját vizsgálta, mivel egy gyógyászati segédeszköz kizárólag a használati útmutatója alapján mutatható be a vonatkozó ágazati szabályok értelmében. A GVH nem vizsgálja, hogy a használati útmutatónak megfelelő állítás valós-e.

A termék népszerűsítését szolgáló reklámokkal elsősorban azokat a fogyasztókat célozták meg, akik kifejezetten különböző betegségek megelőzése vagy gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak.

A GVH megállapítása szerint a kifogásolt reklámok fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy a termék használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, az egészségi állapot általánosságban javítható. Azonban azon hatás-állítások alkalmazása nem megengedett a gyógyászati segédeszközök esetében, amelyek a használati útmutatóban nem szerepelnek, ezért ezen állításokkal az eljárás alá vontak jogsértést követtek el.

A GVH ezért az Inpulsive Energy Kft.-t 10.000.000 Ft, az Impulser-Trade Kft.-t pedig 12.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-15/2012.

Budapest, 2013. december 2.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu