A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) feltételszabás nélkül engedélyezte, hogy a Baxter két vakcinából és azok gyártásához szükséges létesítményekből álló üzletága (Baxter Vakcina Üzletág) a Pfizer Ireland Pharmaceuticals és a Pfizer Manufacturing Austria GmbH részévé váljon.

A Baxter Vakcina Üzletág részét képezi két védőoltás (egyrészt, a NeisVac-C termék, amely a Neisseria meningitis C csoportja által okozott invazív meningococcus-os megbetegedések elleni vakcina, másrészt a FSME-IMMUN/TicoVac termék, amely a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás – Encephalitis – elleni védőoltás) és a Baxter Orth-ban található gyártólétesítmények. A Pfizer Ireland Pharmaceuticals és a Pfizer Manufacturing Austria GmbH a Pfizer Inc. által irányított vállalkozáscsoport (Pfizer-csoport) tagja.

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy Pfizer-csoport és a Baxter Vakcina Üzletág nem forgalmaz azonos érintett árupiachoz tartozó árut Magyarországon, így az összefonódás nem jár együtt horizontális hatással, valamint olyan vertikális kapcsolódás sincs a Pfizer-csoport és a Baxter Vakcina Üzletág magyarországi tevékenysége között, amely vertikális versenyproblémákhoz vezetne.

A GVH szerint az összefonódás káros portfólió hatással sem jár, hiszen direkt vagy indirekt módon történő árukapcsolás jövőbeli lehetősége

• a jelenlegi piaci helyzet (a Baxter vakcinák nincsenek monopolhelyzetben az érintett piacon),

• a termékjellemzők különbözősége (az eltartathatóság időtartama különböző), illetve

• az általános piaci gyakorlat (a vakcinák értékesítésében az árukapcsolás nem jellemző)

miatt kizárható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/78/2014.

Budapest, 2015. január 9.

dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898