A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) meghatározott kötelezettségek előírása mellett engedélyezte, hogy a Mediaworks Kiadó és Nyomda Kft. (Mediaworks), valamint a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt. (Népszabadság) közös és közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft. (MEV) felett. A GVH az engedélykérés elmulasztása miatt a Mediaworks-re és a Népszabadságra 81.250.000 forint bírságot szabott ki.

A GVH megállapította, hogy a Népszabadság és a Mediaworks, valamint a MEV és az általa irányított MédiaLOG Logisztikai Zrt. (MédiaLOG) alkotta vállalkozáscsoport (MEV-csoport) tevékenysége alapján horizontális és portfólió-hatással nem kell számolni, illetve nincs olyan körülmény, amely alapján az összefonódás konglomerátum-hatással járna.

Az összefonódásnak azonban vertikális hatásai lehetnek abból adódóan, hogy a Népszabadság és a Mediaworks igénybe veszi a MEV-csoport által – a MédiaLOG révén – végzett országos előfizetéses lapterjesztési szolgáltatást. A GVH mérlegelte, hogy a Mediaworks és a Népszabadság által vállalt kötelezettségek elégségesek-e a vertikális versenyprobléma megoldására, majd úgy ítélte meg, hogy vállalkozások vállalásai orvosolják a káros vertikális hatásokat. Így a GVH kötelezettségként írta elő, hogy a Mediaworks és a Népszabadság – közös irányítási jogukkal élve – két évre biztosítsa, hogy a MédiaLOG

  • diszkriminációmentesen nyújtsa az általa nyújtott előfizetéses napilap-terjesztési szolgáltatást,
  • a szolgáltatással tudomására jutott üzleti titkokat ne tegye hozzáférhetővé másoknak.

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy az összefonódás engedélyköteles lett volna, azonban az eljárás alá vontak elmulasztották benyújtani a kérelmet. A versenytörvény rendelkezései szerint az engedélykérés elmulasztása esetén a bírság összege legfeljebb naponta 200.000 forint.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH az alábbi körülményeket értékelte:

  • 650 napos késedelemmel az eljárás nem kérelemre, hanem hivatalból indult meg;

  • nem volt egyértelműen kizárható, hogy az összefonódás annak létrejöttekor nem vethetett fel versenyjogi aggályokat (A GVH az összefonódást a jelenlegi versenyhelyzet alapján értékelte, tekintettel arra, hogy a GVH mindig a fennálló versenyhatásokat köteles figyelembe venni engedélyezési eljárásaiban.);

  • az összefonódás a közös irányítók számának csökkenésével valósult meg, és a vállalkozásoknak tisztában kellett lenniük azzal, hogy ez összefonódásnak minősül a GVH Vj/40/2008. számú eljárásban hozott határozatának megfelelően, figyelembe véve, hogy a jelen ügyben eljárás alá vont vállalkozások kérelmezői voltak a hivatkozott (korábbi) eljárásnak.

Mindezek figyelembevételével a GVH a napi bírság összegét 125.000 forintban határozta meg.

A bírságfizetési kötelezettség egyetemlegesen terheli a két vállalkozást.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/40/2014.

Budapest, 2015. április 20.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban