A versenytörvény a 2014. július 1-je után indult eljárásokban lehetővé teszi, hogy azon vállalkozások, amelyek meghatározott típusú ügyekben elismerik jogsértésüket és lemondanak bizonyos eljárási jogaikról, 10%-os bírságcsökkentésben részesüljenek. A GVH elnökének és a Versenytanács elnökének ma hatályba lépett közös közleménye ezen egyezségi eljárás részletszabályait rögzíti.

Az egyezség intézménye immár több éve ismert az Európai Bizottság gyakorlatában, ott a kartell-eljárások többsége ilyen egyezség keretei között zárul. A versenytörvény e jól bevált intézményt ültette át a magyar jogba, így az egyezségi eljárással tovább bővül a vállalkozások rendelkezésére álló széles eszköztár a GVH-val történő együttműködésre.

Az egyezségi eljárás lényege, hogy a versenyhatóság 10%-os bírságcsökkentéssel jutalmazza, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri az elé tárt bizonyítékok alapján az általa elkövetett jogsértést, továbbá lemond részletesebb irat-betekintési, nyilatkozattételi, tárgyalás tartására irányuló és bírósági jogorvoslati jogáról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához. Az egyezségi eljárás nemcsak a hatóság, hanem a vállalkozások oldalán is jelentős költség-megatakarítást eredményezhet. Ezen túl a 10%-os bírságcsökkentési kedvezmény növelhető is, ha az eljárás alá vont vállalkozás egyúttal részt vesz az akár 50%-os bírságcsökkentést is lehetővé tevő engedékenységi programban is.

A GVH elkötelezett a jogintézmény alkalmazásának sikere mellett, ezért az egyezségi eljárás részletszabályainak kidolgozásakor nagymértékben támaszkodott a témában tartott nyilvános konzultáció idején érkezett javaslatokra.

A GVH reményei szerint a jövőben már Magyarországon is az egyezségi eljárás keretei között zárulnak majd a legbonyolultabb – főként kartell – eljárások, amelyek így rövidebb idő alatt fejeződhetnek be, ezáltal lehetővé válik, hogy a GVH további jogsértések felderítésére fordítsa erőforrásait.

A GVH közleményének teljes szövege a GVH honlapján olvasható.

Budapest, 2015. november 2.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban