A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a LEDLAND Kereskedelmi Kft. (Ledland) jogsértő módon reklámozta platina-, arany-, ezüst- és rézkolloid, valamint PentaMax C-vitamin bomba termékeit, mert többek között tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt megalapozatlan hatásokkal, valamint hamisan népszerűsítette azokat egy nemzetközi minőségellenőrző szervezet kiváló minősítésével. A GVH a jogsértésért 1.000.000 forint bírságot szabott ki aLedlandra, megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását, és helyreigazító közlemény közzétételére is kötelezte a vállalkozást.

A Ledland egy PentaMax elnevezésű MLM (multi-level marketing) rendszert működtet, amelynek keretében platina-, arany-, ezüst- és rézkolloidokat (kolloid oldatok), valamint PentaMax C-vitamin bombát értékesít honlapján, és mindezek népszerűsítésére rendszeresen küld hírleveleket is regisztrált tagjainak.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Ledland jogszerűtlenül hirdette és értékesítette termékeit 2008 szeptembere és 2015 májusa között, mert

  • a kolloid oldatoknak és a PentaMax C-vitamin bombának az egészségi állapotra vonatkozó, bizonyítatlan jótékony hatásokat tulajdonított, megtévesztve ezzel a fogyasztókat;

  • a kolloid oldatoknak és a PentaMax C-vitamin bombának gyógyhatást tulajdonított a jogszabályi tilalom ellenére;

  • a kolloid oldatokról megtévesztően állította, hogy azokat az Európai Független Minőségellenőrző Team tesztelte, ellenőrizte és kiváló minősítéssel látta el;

  • a kolloid oldatokat jogszerűtlenül forgalmazta, figyelmen kívül hagyva azok közegészségügyi kockázatait;

  • a PentaMax egy piramis jellegű eladásösztönző rendszer, amelyben a fogyasztók a beígért előnyökhöz és jutalékokhoz elsősorban további fogyasztók és vállalkozások csatlakoztatásával jutnak, és nem termékek/szolgáltatások értékesítésével vagy fogyasztásával.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet véleménye szerint a kolloid oldatok nem minősülnek étrend-kiegészítőnek, nem használhatók fel élelmiszerekben, nem fogyaszthatók sem étrend-kiegészítőként, sem élelmiszerként. A szervezetben felhalmozódott kolloid bőrbetegséget (argyriát) okozhat, így annak fogyasztása közegészségügyi kockázatot hordoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állásfoglalása szerint a kolloid oldatok jogszerűen nem forgalmazhatók Magyarországon élelmiszerként vagy étrend-kiegészítőként. Egészségre gyakorolt káros hatásuk – kivizsgálásukra vonatkozó elegendő és hiteles tudományos információ hiányában – nem zárható ki.

A GVH a Ledlandra kirótt bírság kiszabásakor az egyes termékek értékesítéséből származó árbevételére (annak 5%-ára) alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy

  • a jogsértő kereskedelmi gyakorlat részben pénzügyi nehézségekkel, részben egészségügyi problémával küzdő fogyasztókat célzott meg, akik az átlagosnál érzékenyebbek a problémájukkal kapcsolatos hirdetésekre;

  • a Ledland több jogsértő fogyasztói tájékoztatást is közölt.

A GVH ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét az egyes – szakmai kontroll nélkül forgalmazott – kolloid oldatokkal kapcsolatos egészségügyi kockázatokra és veszélyekre.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/8/2015.

Budapest, 2015. december 4.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban