A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. megtévesztő reklámozási gyakorlatot folytatott azzal, hogy számlalevélnek látszó dokumentumot küldött a vállalkozásoknak, adataik online telefonkönyvben történő megjelenítését ajánlva. A jogsértésért 4.755.600 forint bírságot szabott ki a GVH, egyúttal eltiltotta a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft.-t a jogsértő magatartástól.

A GVH a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. 2013 márciusa és 2015 márciusa között folytatott, direkt marketing útján megvalósuló reklámtevékenységét vizsgálta. Az eljárás során bebizonyosodott, hogy a postai úton küldött ajánlatok megtévesztők voltak, mert nagymértékben hasonlítottak egy olyan számlára, amelyet egy már korábban megkötött szerződés alapján bocsátott volna ki a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft.

A GVH döntése szerint a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft.

  • a meglévő üzleti partnerség álcája mögé bújva igyekezett ügyfeleket szerezni – a levélen szereplő ügyfélszám is erre utalt;

  • elvonta a címzettek figyelmét arról, hogy a két vállalkozás között még nincs szerződéses viszony – a „számlán” fizetési határidőt jelölt meg;

  • fokozta a megtévesztő hatást azzal, hogy – a levél hátoldalán – „szerződésnek” nevezte üzleti ajánlatát;

  • nem törekedett semmilyen módon arra, hogy a küldeményében található „számlát” olyan külső jegyekkel ruházza fel, amelyek legalább elbizonytalanították volna a címzetteket arra nézve, hogy valóban számlát kaptak-e – nem alkalmazott sem áthúzást, sem „minta” feliratot.

A GVH a bírság kiszabásakor a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. szolgáltatása értékesítéséből származó árbevételre alapozott.

A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás

  • a jogsértő gyakorlatot hosszú ideig folytatta;

  • a megcélzott vállalkozások széles körét érte el a megtévesztő gyakorlattal;

  • magatartása ellentétes volt a polgári jogi jóhiszeműség és tisztesség elvével, a kötelmi viszonyokban – ideértve a szerződések létrehozását is – érvényesülő együttműködési kötelezettséggel és a szerződéskötés kialakult gyakorlatával.

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a TELEFONKÖNYV MAGYARORSZÁG Kft. visszafizeti a hozzá beérkező díjat azok számára, akik jelzik, hogy nem kívánják igénybe venni a szolgáltatást, és kérik a díj visszafizetését.

 A GVH az elmúlt évben több versenyfelügyeleti eljárást is indított a kkv-k, illetve egyéni vállalkozók által jelzett, számlalevélnek tűnő, megtévesztő ajánlatok miatt. A GVH nagyobb fokú tudatosságot vár a vállalkozásoktól, a társadalmi szervezetektől, illetve valamely szakmai kör tagjaitól (üzletfelek), mint a laikus fogyasztóktól, ám az üzletfelek is félrevezethetők.

A GVH több esetben tett feljelentést a vállalkozásoknak fiktív számlákat küldő telefonkönyv-kiadóvállalkozások ellen a nyomozó hatóságoknál csalás bűntettének elkövetése miatt.

A GVH az ilyen gyakorlatokból származó megtévesztések elkerülése érdekében hangsúlyozza az üzletfelek tudatosságának fontosságát, és javasolja, hogy a vállalkozás képviselője

  • fizetés előtt olvassa el a „számla” vagy ”díjbekérő” tájékoztatásait;

  • ne hagyja figyelmen kívül az apróbetűs tájékoztatást sem;

  • gondolja végig higgadtan, hogy valóban megrendelte-e a szolgáltatást;

  • keresse elő a szolgáltatásra vonatkozó esetleges szerződését, és vesse össze a „számla” tartalmát e szerződéssel;

  • fontolja meg, hogy szeretné-e cége nevét szerepeltetni online vagy nyomtatott telefonkönyvben, illetve egyéb adatbázisban;

  • bármilyen bizonytalanság esetén keresse meg a számlának tűnő dokumentum „kibocsátóját”, és kérjen írásbeli tájékoztatást.

Mindezekre is figyelemmel a GVH 2015. október 20-án „Gondolja Végig Higgadtan” elnevezésű figyelemfelhívó kampányt indított. Az egyik kampánytéma éppen a fiktív számlalevelekkel kapcsolatos visszásságokra reagál, amelyben a GVH az üzletfelek figyelmét hívja fel a számlalevélnek tűnő ajánlatokkal kapcsolatos megtévesztő üzleti módszerre, amelyről további részletek a GVH honlapján olvashatók.

A kommunikációs kampány további tájékoztatói a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/98/2014.

Budapest, 2015. október 21.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban