A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének és a Versenytanács elnökének 2016. június 7-én hatályba lépett közös közleménye érthetően és egyértelműen mutatja be az engedékenységi politika jogintézményét, valamint a GVH jogalkalmazási gyakorlatát, ezzel is ösztönözve a vállalkozásokat engedékenységi kérelmek benyújtására.

A GVH elsődleges jelentőséget tulajdonít a kartellekkel szembeni küzdelemnek, figyelemmel arra, hogy a kartellek káros hatást gyakorolnak az egész gazdaság fejlődésére, súlyos és közvetlen fogyasztói hátrányt, valamint általános hatékonyságcsökkenést okozva. A kartellek feltárásánál gyakran a „hallgatás megtörése”, így a döntő bizonyítékok feltárása és megszerzése a sikeres fellépés kulcsa. A versenyhatóságok leghatékonyabban maguktól az érintettektől juthatnak információhoz – ennek egyik eszköze az engedékenységi politika. Az Európai Bizottság éppen az engedékenységi politika alkalmazásával tárja fel a kartellügyek nagy többségét, mintegy 90%-át.

A GVH engedékenységi politikájának részletszabályai korábban a GVH engedékenységi tájékoztatójában jelentek meg. Jelen közlemény a korábbi engedékenységi tájékoztató szabályait veszi át, és egyes kérdéseket a korábbiaknál részletesebben szabályoz. A GVH a közlemény közzétételével növelni kívánja jogalkalmazási gyakorlatának kiszámíthatóságát, egyúttal előmozdítva az ügyfelek engedékenységi eljárásokban való részvételét és sikeres lefolytatását.

A GVH reményei szerint a jövőben már Magyarországon is az engedékenységi politika keretei között zárul majd a kartelleljárások többsége, így lehetővé válik, hogy a GVH további jogsértések felderítésére fordítsa erőforrásait.

A GVH közleményének teljes szövege és az ahhoz kapcsolódó Kérdések & Válaszok tájékoztatója a GVH honlapján olvasható.

A GVH 2015. december 1-jén „Nem marad köztetek” szlogennel indított kommunikációs kampányt a kartellekkel kapcsolatos tudatosság növelésére és az engedékenységi politika népszerűsítésére. A kampánnyal egyidejűleg indult a Kartell Chat is, az anonim kapcsolat-felvételi rendszerért a GVH ún. Honorable Mention díjat kapott a Világbank és az ICN versenykultúra-fejlesztési versenyén.

Budapest, 2016. június 21.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban