A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy Dr. Riad Naboulsi közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Wassim Sajt Kft., a Bábel Sajt Kft. és a Dráva Tej Kft. felett. A GVH ugyanakkor a kérelmezőre a három eljárásban összesen 14.000.000 forint bírságot szabott ki a végrehajtási tilalom megsértéséért.

A Naboulsi-csoportba tartozó vállalkozások, így a Kőröstej Kft. és a Caravanes Kft. nyerstej feldolgozásával és tejipari termékek előállításával és értékesítésével foglalkozik. A Wassim Sajt Kft., a Bábel Sajt Kft. és a Dráva Tej Kft. meghatározó tevékenysége szintén a tejtermékek előállítása és értékesítése. Mindhárom utóbbi vállalkozás (Wassim Sajt Kft., Bábel Sajt Kft., Dráva Tej Kft.) piaci részesedése a magyarországi forgalomból a nyerstej vásárlás, és az általuk előállított valamennyi tejtermékcsoport esetében kevesebb, mint 10%.

A GVH az összefonódások hatásainak értékelésekor megállapította, hogy azok nem járnak káros versenyhatással, tekintettel az alacsony piaci részesedésekre. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciókat.

A GVH bírságot szabott ki a kérelmezőre, mert a versenytörvényben szabályozott végrehajtási tilalom ellenére, a GVH engedélye nélkül hajtotta végre az engedélyköteles összefonódásokat. A GVH megállapította ugyanis, hogy sérti a végrehajtási tilalmat, ha a vevő irányítási jogait megalapozó tulajdonosi részesedések bejegyzése a GVH engedélye előtt történik meg, illetve az is, ha a vevő alapítói határozatot fogad el ezen időpontnál korábban, azaz szavazati jogát ténylegesen gyakorolja.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH többek között az alábbi enyhítő körülményeket értékelte:

  • a kérelmező ugyan a végrehajtást követően, de önként nyújtotta be kérelmeit, s így nem valószínűsíthető, hogy a kérelmezőt a tranzakciók eltitkolása motiválta volna;

  • összefonódások végrehajtásának nem voltak a versenyre káros piaci hatásai;

  • a kérelmező korábban nem követett el jogsértést;
  • a GVH a jelen kérelem benyújtását megelőzően nem állapított meg a végrehajtási tilalom megsértésére vonatkozó jogsértést.

 Az ügyek hivatali nyilvántartási számai:

  • Vj/10/2016. – Wassim Sajt Kft., Dr. Riad Naboulsi
  • Vj/14/2016. – Bábel Sajt Kft., Dr. Riad Naboulsi
  • Vj/13/2016. – Dráva Tej Kft., Dr. Riad Naboulsi

Budapest, 2016. május 2.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +3630 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban