Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyfelügyeleti eljárás bankok ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. március 23-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Citibank Zrt., a K&H Bank Nyrt. valamint az Erste Bank Hungary Nyrt. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A versenyhatóság észlelte, hogy eljárás alá vont pénzintézetek hitelkártya termékeikkel kapcsolatosan adott kamattájékoztatásaikkal valószínűsíthetően a. fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak. A Citibank a következőket közölte honlapján ügyfeleivel: "Mostantól akár 51 napig kamatmentesen használhatja vásárlásra hitelkártyáját" . A K&H Bank honlapján a következő tájékoztatást tette közzé: "K&H hitelkártyájával mindig kihasználhatja az adódó lehetőségeket, ráadásul mindezt a Bank pénzén teheti, akár 45 napig is kamatmentesen" . Az Erste honlapján pedig ez olvasható: "Ön a vásárlás időpontjától függően akár 45 napig kamatmentesen vásárolhat, és ezen idő alatt megtakarított pénze befektetéseiben biztonságosan kamatozhat" . A kamatmentesség azonban mindhárom esetben számos további lényeges feltételtől függ, ezenkívül az eljárás alá vontak nem tájékoztatnak megfelelően azon tényről, hogy a kamat részbeni törlesztés esetén is mindenképp a teljes összeg után kerül felszámításra. Mindezek figyelembevételével a fogyasztók részére vélhetően egyik esetben sem áll rendelkezésre a termék megítéléséhez szükséges információ.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 90 nap, amely legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

A GVH 2006. december 14-én már eljárást indított a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. valamint az MKB Bank Nyrt. ellen. A hatóság ugyancsak a két bank hitelkártya termékekre vonatkozó tájékoztatásait vizsgálja, amelyekben akár 45 napig kamatmentes költést ígérnek az ügyfeleknek. A GVH 2006. októberében, a Vj-56/2006. számú ügyben hozott határozatában megállapította, hogy az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. 2003. októberétől egyes piaci tájékoztatásaiban megtévesztette a fogyasztókat, mert -akár 45 napig kamatmentesen használható- hitelkártyáival kapcsolatban lényeges feltételeket nem közölt ügyfeleivel.

A GVH más piacokon már lefolytatott úgynevezett piactisztítási célú eljárásokat. E gyakorlatának megfelelően hitelkártya ügyben más pénzintézetekkel szemben is eljárás indulhat.

A két ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-47/2007 , Vj-48/2007 , illetve Vj-49/2007 .

Budapest, 2007. június 18.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu