Nyomtatható verzió PDF formátumban

GVH vizsgálat "végkiárusítás" és "csődeljárás" miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. április 4-én Raksányi Zsolt magánvállalkozó valamint Mucsi Levente magánvállalkozó ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indít.

A GVH észlelte, hogy Raksányi Zsolt magánvállalkozó 2007. február 20-án az alábbi hirdetést tette közzé a Fejér Megyei Hírlapban: "VÉGKIÁRUSÍTÁS! A kiárusítás időtartama: február 20-21-ig. Világmárkás Olasz-spanyol Női-Férfi-Gyermek Bőrcipők-Sportcipők! - 95 %! 20.000 Ft helyett 500 Ft" Tevékenységét ugyanezen időszakot megelőzően szórólapokon és plakáton is hirdette a fentiekkel azonos, illetve igen hasonló szöveggel. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján az üzletében forgalmazott áruk vélelmezhetően nem olasz-spanyol eredetűek és vélelmezhetően nem bőrből készültek, valamint a cég sem folytat végkiárusítást, hónapok óta működik. Vélelmezhető továbbá, hogy a vállalkozás 20.000 Ft-ért nem értékesített cipőt a vizsgált időszakban, ezért az általa hirdetett árengedmény vélhetően fiktív.

Mucsi Levente magánvállalkozó 2006. november 10-én, 24-én és december 8-án az alábbi formátumú hirdetést tette közzé a Debreceni Szuperinfo elnevezésű lapban: "CSŐDELJÁRÁS! Üzletünk elleni csődeljárás miatt KIÁRUSÍTÁST tartunk. - Időpont megjelölése - Világmárkás Olasz-spanyol Női-Férfi-Gyermek Bőrcipők-Sportcipők! - 95 %! 20.000 Ft helyett 500 Ft" Tevékenységét ugyanezen időszakban szórólapokon és plakáton is hirdette. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján az üzletében forgalmazott áruk vélelmezhetően nem olasz-spanyol eredetűek és vélelmezhetően nem bőrből készültek, valamint a cég sem áll csődeljárás alatt. Vélelmezhető továbbá, hogy a vállalkozás 20000 forintért nem értékesített cipőt a vizsgált időszakban., ezért az általa hirdetett árengedmény vélhetően fiktív.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 90 nap, amely legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-59/2007 , illetve Vj-60/2007.

Budapest, 2007. június 18.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu