Versenyfelügyeleti eljárás a Budapest Bank ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. április 24-én a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Nyrt. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított.

A GVH észlelte, hogy eljárás alá vont hitelkártya termékeivel kapcsolatosan adott kamattájékoztatásokkal valószínűsíthetően megsértette a versenytörvény. fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására vonatkozó rendelkezéseit. Mivel a hitelkártya termékekre vonatkozó információ több formában is elérhetővé vált a fogyasztók részére, a vizsgálat kiterjed az eljárás alá vont terméke értékesítésétől kezdődően folytatott teljes tájékoztatási gyakorlatára.

Eljárás alá vont hitelkártyáit népszerűsítő kommunikációs anyagaiban az "akár 45 napig kamatmentes" kifejezést alkalmazza. A kamatmentesség viszont további lényeges feltételekkel, így vásárlás esetén és ekkor is a vásárlások összegén felüli díjak, költségek megfizetésekor érhető el, amelyről a tájékoztatások alapján a fogyasztók részére vélhetően nem áll rendelkezésre a termék megítéléséhez szükséges információ. Ezenkívül kérdéses, hogy eljárás alá vont a hitelkártya termékének megjelenése óta milyen gyakorlatot folytat(ott) a tekintetben, hogy a részbeni törlesztést követően fennmaradó részösszeg vagy a tartozás teljes összege tekintetében számít-e kamatot és megfelelően tájékoztatta-e ügyfeleit a kamatszámítás vetítési alapjáról.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 90 nap, amely legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-76/2007.

Budapest, 2007. június 18.

További információ:
Mihálovits András