Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyfelügyeleti eljárás indult a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-21/2009. ügyszámon eljárást indított a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított 2009. február 18-án a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. ellen a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 8-10. §-aiban foglalt tilalmak feltételezett megsértése miatt.

A GVH észlelte, hogy a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. 2006. április 10-től kezdődően az általa nyújtott ingatlanfedezet mellett nyújtott jelzáloghiteleihez kapcsolódóan otthonvédelmi programot vezetett be, mely tartalma az aktuális termékjellemzők és kondíciók függvényében változó volt. Megállapítást nyert, hogy fent nevezett vállalkozás ingatlanfedezetes jelzáloghiteleihez kínált otthonvédelmi programjáról, annak termékjellemzőiről nyújtott tájékoztatásai alkalmasak lehetnek a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására, tekintettel arra, hogy az otthonvédelmi program ezen fogyasztói tájékoztatásokban megjelenő elemei, jellemzői a fogyasztók számára nem minden esetben teljesültek.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A Tpvt. alapján az eljárás befejezésének határideje 90 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - egy alkalommal legfeljebb 60 nappal meghosszabbítható.

Budapest, 2009. április 21.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu