Versenyhivatali eljárás indult a Credithill Kft-tel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-33/2010. ügyszámon eljárást indított a Credithill Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2010. március 31-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Credithill Kft-vel szemben, mert nevezett vállalkozás egyrészt 2009. október 8-30. között a Szuperinfo hirdetési újság 5 megyében, ezeken belül összesen 8 városban terjesztésre kerülő kiadványaiban olyan hirdetést tett közzé, amely az AXA Bank "Plusz" elnevezésű tőkehalasztott deviza alapú lakáshitelének és lakáscélra nyújtott hitel kiváltására szolgáló jelzáloghitelének kondícióira vonatkozóan nem került feltüntetésre, hogy az érintett termék

• lakáskasszával kombinált (tehát egy további szerződés megkötése is szükséges és nehézkesebb a fogyasztó későbbi bankváltása),

• halasztott tőketörlesztésű konstrukció, és erre, illetve

• a különböző kamatperiódusokra tekintettel a 20 éves futamidő lejárta előtt is módosulhatnak a törlesztőrészletek.

Ezen felül a fenti termékre vonatkozóan 2009. november 19-én a szegedi Szuperinfo-ban megjelent hirdetésben sem tüntették fel, hogy a konstrukció halasztott tőketörlesztésű konstrukció, és erre, illetve a különböző kamatperiódusokra tekintettel a 20 éves futamidő lejárta előtt is módosulhatnak a törlesztőrészletek.

A fenti két konstrukcióval kapcsolatosan kérdéses, hogy a feltüntetett THM mértéket, vagy törlesztőrészletet a fogyasztók jellemzően igénybe vehették-e, vagy a fogyasztók a megadott THM mérték mellett sem juthattak-e hitelhez a teljes futamidőt tekintve.

A Credithill Kft. továbbá hirdetéseiben azt sem közölte, hogy sikerdíjat számít fel az ügyfél felé, amely nem jellemző valamennyi, a piacon tevékeny ügynök esetében, így ez a hirdetéseken is alapuló fogyasztó általi -szelektáláskor- lényeges információ lehet.

A Credithill Kft. a fenti magatartással valószínűsíthetően megvalósította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. §-ának (1) bekezdésében és 7. §-ának (1) bekezdésében foglalt megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot és ezzel megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdését.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 2009. október 1-jei módosításának megfelelően az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Budapest, 2010. április 20.

További információ:
Mihálovits András