Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Teva Magyarország Zrt-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-51/2010. ügyszámon eljárást indított a Phytotec Hungária Bt-vel és az Axel-Springer Kiadói Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2010. június 15-én versenyfelügyeleti eljárást indított a a Teva Magyarország Zrt-vel szemben, mert az általa forgalmazott Saballo gyógyszerkészítménnyel kapcsolatos egyik reklámjában olyan kijelentéseket tett közzé, amelyek a reklám összhatását vizsgálva azt a benyomást kelthették, hogy az érintett termék alkalmas a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás miatt kialakuló vizelési zavarok megelőzésére, illetőleg műtéti beavatkozást igénylő állapot elkerülésére. Továbbá egy másik reklámjában közzétett kijelentés a reklám összhatását vizsgálva olyan benyomást kelthetett, hogy az érintett termék alkalmas műtéti beavatkozást igénylő állapot elkerülésére.

Az érintett termék engedélyezett alkalmazási előírása szerint "a Saballo a prostata megnagyobbodására visszavezethető vizelési zavarok (benignus prostata hyperplasia-val társult vizeletürítési rendellenességek - I.-, II. stádium, az Alken-beosztás szerint; II-III. stádium a Vahlensieck-beosztás szerint) kezelésére" alkalmas.

Tekintettel arra, hogy a Teva Magyarország Zrt. Saballo gyógyszerkészítménnyel kapcsolatos reklámállításai megelőzésre is utalnak az engedélyezett alkalmazási előírással ellentétben, ezért valószínűsíthetően nem megengedett módon reklámozta a gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszerét, és ezzel vélhetően megsértette a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) 17. §-a (1) bekezdésének d) pontját.

Másrészről a vizsgált magatartás

  • 2008. január 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszak tekintetében a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 8. §-a (2) bekezdésének a) pontja megvalósításával valószínűsíthetően megsértette a Tpvt. 8. §-ának (1) bekezdésében írt tilalmat, illetve

  • a 2008. szeptember 1-10. közötti időszak tekintetében a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. §-a (1) bekezdésének bg), bj) és bk) alpontjai megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. §-a (1) bekezdésében írt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 2009. október 1-jei módosításának megfelelően az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 45 munkanappal meghosszabbítható.

Budapest, 2010. július 27.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Zenisek Andrea
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu