Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult a Cord Blood Center s.r.o. Magyarországi Fiókteleppel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-80/2013. ügyszámon eljárást indított a Cord Blood Center s.r.o. Magyarországi Fiókteleppel szemben fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának és jogellenes összehasonlító reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. október 24-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Cord Blood Center s.r.o. Magyarországi Fiókteleppel szemben, mert őssejtbanki tevékenységével kapcsolatosan valószínűsíthetően valótlan információkat tett közzé az alábbi állításaival:

 • "Nálunk a levett őssejtek 99,9%-a tárolásra kerül."

 • "Sejtmegtartó módszer, mellyel az őssejtek 99,9%-a épségben marad"

 • "Sejtmegtartó módszer speciális feldolgozási módszerünknek köszönhetően az értékes őssejtek 99,9%-a épen marad"

 • "Európában mi vagyunk az egyetlen olyan magán őssejtbank, amely közösségi bankot is működtet, ahol a felajánlott köldökzsinórvér egységeket tárolják."

 • "Európában mi vagyunk a második legnagyobb őssejtbank."

 • "Köldökzsinórvér eredetű őssejt mintáink a legjobb minőségűnek számítanak a világon, mert a legtöbb értékes őssejtet tartalmazzák."

 • "A laboratóriumainkban feldolgozott őssejt minták minősége világszerte a legjobbnak számít."

 • "Mi biztosítottuk a legtöbb őssejtmintát gyógyító transzplantációkhoz az európai bankok közül."

 • "A sejtmegtartó feldolgozási technika lehetővé teszi a legtöbb őssejt tárolását és más fontos sejtek megőrzését, pl. a VSEL sejteket."

 • "Prémium szolgáltatás. A Prémium levételi technikának köszönhetően maximalizálni tudjuk az őssejtek számát, hogy nagyobb esélyt kínáljunk a sikeres transzplantációhoz, és így a gyógyuláshoz."

 • "Az egyedülálló levételi technikának köszönhetően maximalizálni tudjuk az őssejtek számát, hogy nagyobb esélyt kínáljunk a sikeres transzplantációhoz, és így a gyógyuláshoz."

Továbbá az eljárás alá vont vállalkozás az őssejtbankok szolgáltatásainak árait összehasonlító táblázatával feltételezhetően nem tárgyilagosan mutatta be az árakat.

Fenti magatartásaival a Cord Blood Center s.r.o. Magyarországi Fióktelep egyrészt a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) bekezdése b) és c) pontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat, másrészt a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grt.) 13. § (2) bekezdése c) pontjában foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2013. december 12.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu