A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást a BioLabor Biofizikai- és Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-val szemben.

A GVH 2015. január 29-én versenyfelügyeleti eljárást indított a BioLabor Biofizikai- és Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel szemben, mert azt észlelte, hogy a vállalkozás az általa forgalmazott EMOST Redox 1.1. elnevezésű termék népszerűsítése során valószínűsíthetően valótlan állításokat tett közzé a termék gyógyhatására és az egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, valamint arra vonatkozóan, hogy alkalmas az emberi szervezet működési zavarai és rendellenességei gyógyítására. A termék forgalmazását és reklámozását az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) 2013. május 11. napjától felfüggesztette, így azt követően a kommunikációs anyagokban való megjelenéssel feltételezhetően azt a hamis látszatot keltette, hogy az áru jogszerűen forgalmazható.

Fenti magatartásával a BioLabor Biofizikai- és Laboratóriumi Szolgáltató Kft. a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) mellékletének 9. és 17. pontjában, valamint a 6. § (1) bekezdése b) pontjának bj) alpontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-5/2015.

Budapest, 2015. március 23.

 

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban