Budapest, 2024. augusztus 5. – Jelentős mértékben együttműködött a Manker Beauty Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) az eljárás során. Az együttműködést és a visszatérítés mértékét mérlegelve a GVH Versenytanácsa eltekintett a bírság kiszabásától, amennyiben a társaság pontosan végrehajtja a vállalt kompenzációt. A vizsgálattal érintett valamennyi fogyasztó kompenzációban részesül a GVH eljárásának és a Manker Beauty felajánlásának köszönhetően.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2022 júniusában indított versenyfelügyeleti eljárást az elsősorban étrend-kiegészítők értékesítésével foglalkozó céggel szemben. Az eljárás a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indult.

Az eljárással érintett társaság érdemben 2021 júliusában kezdett foglalkozni azon étrend-kiegészítők forgalmazásával, amelyekre a vizsgálat kiterjedt. A cég a vizsgálat megkezdését követően nem sokkal javította, valamint megváltoztatta a korábbi kommunikációs gyakorlatát.

A Manker Beauty Kft. az eljárás során együttműködő volt a nemzeti versenyhatósággal, a többi között elismerte a jogsértést és lemondott a jogorvoslati jogáról. A cég vállalta a jogsértéssel érintett fogyasztók kompenzálását. Ennek értelmében a 2021. július 15. és 2022. augusztus 5. között a vizsgálatban érintett termékeket vásárló fogyasztóknak egyenként 1000 forintot fizet ki.

A GVH felhívja az érintett fogyasztók figyelmét, hogy a vállalkozás csak akkor tudja majd kifizetni a kompenzációt, ha az általa a közeljövőben elektronikus levélben megkeresett fogyasztók vissza fognak jelezni, és nyilatkoznak arról, hogy a kifizetést milyen bankszámlára kérik.

A cég ezen felül már az eljárás során csatlakozott az Önszabályozó Reklám Testülethez (ÖRT), egyben megfelelési programjainak a részeként vállalta, hogy szakértők bevonásával végzi valamennyi kommunikációs és kereskedelmi tevékenységét. A nemzeti versenyhatóság a vállalt kötelezettségek megfelelő, maradéktalan teljesítését utóvizsgálat keretében ellenőrizni fogja.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/18/2022.

GVH Közszolgálati kommunikációs Iroda

További információ: