Nyomtatható verzió PDF formátumban

Jogosan marasztalta el a GVH a kartellező mozikat

Véglegesen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négy moziüzemeltető vállalkozás ellen. A Legfelsőbb Bíróság 2007. április 25-én tartott tárgyalásán ugyanis helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi döntését.

A GVH még 2002 áprilisában indított eljárást a Budapest Film, az Intercom, a Ster Century és az UCICE ellen, mert a cégek egymással -összebeszélve- egyszerre és egységes mértékben emeltek árat a Mammut, az Eurocenter, a Lurdy Ház, a Duna Plaza, a Campona, a West End, illetve a MOM Park bevásárlóközpontokban található mozikban. Mivel az összehangolt piaci magatartást a versenytörvény szigorúan megtiltja, a Budapest Filmnek 37 millió, az Intercomnak, a Ster Century-nek valamint az UCICE-nek egyaránt 83 millió forint bírságot kellett fizetnie.

A GVH döntése ellen az elmarasztalt vállalkozások a Fővárosi Bírósághoz fordultak, amely elutasította keresetüket. Ezt követően a moziüzemeltetők jogorvoslatért fordultak a Fővárosi Ítélőtáblához, amely nem tartotta megalapozottnak a fellebbezésüket. A végső szót az ügyben végül a Legfelsőbb Bíróság mondta ki. Eszerint tehát a GVH teljes mértékben jogszerű határozatot hozott.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-70/2002.

Budapest, 2007. április 27.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu