Nyomtatható verzió PDF formátumban

Négy sütőipari vállalkozásnál tartott helyszíni szemlét a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. szeptember 12-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott négy sütőipari vállalkozásnál: a Zalaco Zrt., a Nyírség-Hasso Kft. és a Szolnoki Sütőipari Zrt. székhelyén, illetve a Kurdy Family Kft. andornaktályai telephelyén.

A helyszíni vizsgálatra a Magyar Pékszövetség (Szövetség) ellen Vj-57/2007. ügyszámon, 2007. májusában indult és jelenleg is folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás keretében került sor, mert említett vállalkozások a Szövetség jelenlegi, illetve volt tagjai.

A helyszíni vizsgálattal egyidejűleg a Zalaco Zrt.-t, a Szolnoki Sütőipari Zrt.-t és a Kurdy Family Kft.-t a GVH a Szövetség ellen folytatott eljárásba bevonta, mert azok 17 más szövetségi taggal együtt feltehetően olyan megbeszélésen vettek részt, ahol a kenyér- és pékáruk átadási árára vonatkozó bizalmas üzleti információkat osztottak meg egymással.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára - hasonlóan más EU tagállami versenyhatóságokhoz -, a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a Szövetség a valószínűsített jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal 180 napos időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-57/2007.

Budapest, 2007. szeptember 13.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu