Nyomtatható verzió PDF formátumban

A Pékszövetségnél tartott helyszíni szemlét a GVH kartell csoportja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellcsoportja 2007 május 8-án előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Magyar Pékszövetségnél.

A GVH észlelte, hogy a Magyar Pékszövetség feltehetően koordináló szerepet játszott a tag sütőipari vállalkozások kenyér- és pékáru átadási árának 2006. augusztusi, illetve 2007. februári emelésében, amelynek során tagjai nevében tárgyalásokat folytathatott a kiskereskedelmi vállalkozásokkal.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét - mely eszköz a közösségi jog alapján az Európai Bizottság rendelkezésére is áll - a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a szövetség a valószínűsített jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-57/2007.

Budapest, 2007. június 18.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu