Nyomtatható verzió PDF formátumban

Megszűnt az eljárás a borkartell ügyben

Nem talált elegendő bizonyítékot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) azon gyanúja alátámasztására, amely szerint kartelleztek volna a Kecel környéki borászatok. Emiatt a versenyhatóság még vizsgálati szakaszban megszüntette az ellenük folyó eljárást.

A GVH még 2007. október 17-én tartott előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét a Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kft.-nél a Kecel-Borker Kft.-nél valamint a Palásti-borászat Borászati Kft.-nél. A vizsgálatba azonban bevonásra került a Domro Borgazdaság Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Kravchenko Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Bt., a Szőlészeti és Borászati Kft.-nél, valamint a Weinhaus Borászati, Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is.

A GVH azért indított eljárást fent nevezett borászati vállalkozások ellen, mert a rendelkezésére álló adatok szerint az eljárás alá vont Kecel és környéki borászok feltehetőleg áregyeztetést folytattak a fehér szőlő felvásárlási áraira vonatkozóan. A rendelkezésre álló adatok alapján feltételezhető volt az is, hogy az áregyeztetés hatására az egyeztetés előtti időpontokban alkalmazott felvásárlási árak a megegyezés hatására egységesen csökkentésre kerültek.

A vizsgálat sem a helyszíni rajtaütések során, sem a későbbi meghallgatások alkalmával nem tárt fel olyan információt, nem szerzett olyan bizonyítékot, amely arra utalna, hogy az eljárás alá vont vállalkozások jogsértő egyeztetéseket folytattak volna egymással a szőlő felvásárlási árakról. Mivel a beszerzett bizonyítékok alapján nem állapítható meg törvénysértés és az eljárás folytatásától sem várható eredmény a GVH az eljárást megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-147/2007.

Budapest, 2008. április 15.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu