Nyomtatható verzió PDF formátumban

Nem távolítja el a vízkövet a vízkőmentesítő

Az Oro-Team Bt. 2007. októbertől 2008. augusztus 31-ig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, a 2008. szeptember 1-től 2008. december 15-ig terjedő időszakban pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás Vízkő-Ex Maxima termékéről azt állította, hogy vízlágyító és vízkőmentesítő hatású, ám állításait nem tudta igazolni. Emiatt a vállalkozás félmillió forint bírságot kapott.

Az Oro-Team Bt. televíziós reklámokban, honlapján, szórólapokon és terméke használati útmutatójában is közzétette megtévesztő állításait. Az anyagokban az szerepelt, hogy a Vízkő-Ex Maxima a vizet lágyítja. A cég szerint olyan vízkőmentesítő készülékről van szó, amely használatával lágyhatású vizet kapunk, a már lerakódott vízkövet pedig feloldja és a vízrendszer teljesen vízkőmentes lesz. Az Oro-Team Bt. állítása szerint a termék használatával kevesebb lesz a mosópor és az áramfogyasztás, az ily módon előállított víz fogyasztása pedig egészséges.

A GVH eljárása során kiderült, hogy a vállalkozás nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani állításait. A vízkőpelyhek alakja és mérete ugyan módosul a módszer hatására, de a víz keménységi foka egyáltalán nem változik meg. A versenyhatóság álláspontja szerint a vizet nem lehet egészségesnek nevezni csak azért, mert tartalmaz kalium, kalcium és magnézium vegyületeket. Hiszen ha valakinek hiányoznak a szervezetéből az említett vegyületek, annak előnyös lehet ezek magas koncentrációja. Ha ellenben valaki magas vérnyomásban vagy veseelégtelenségben szenved, nem válnak előnyére ezek az anyagok, amelyek a Vízkő-Ex Maxima használatával sem távoznak el a vízből.

Mindezek miatt a GVH az Oro-Team Bt-t eltiltotta megtévesztő magatartása folytatásától és félmillió forint bírságot is kiszabott a vállalkozásra. A bírság összegének meghatározásakor a GVH számos enyhítő körülményt vett figyelembe. Többek között azt, hogy az Oro-Team együttműködő magatartást folytatott és jóhiszeműen használta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kijelentéseket. Súlyosbító körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a magatartást hosszú időn át folytatta.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-159/2008.

Budapest, 2009. október 13.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
Mihálovits András
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: Mihalovits.Andras@gvh.hu
http://www.gvh.hu