Nyomtatható verzió PDF formátumban

Külföldről származó "magyar termékek" miatt bírságolt a GVH

A Hansa-Kontakt Kft. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor reklámkiadványában olyan termékeket hirdetett magyar termékként, amelyek származási helye nem Magyarország - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A Hansa-Kontakt Kft. a CBA franchise rendszer egyik regionális központja, amelyhez hét megyéből (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Heves, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna) 133 bolt tartozik. A vállalkozás a CBA regionális reklámkiadványában magyar nemzeti színekkel és "magyar termék" felirattal reklámozta a Szerencsi Party étbevonót, a Tomi Kristály mosóport, illetve az ERU Camping teavajat. Ezen termékek csomagoláson feltüntetett származási helye ugyanakkor nem Magyarország; a Szerencsi Party étbevonó Csehországban, a Tomi Kristály mosópor Ausztriában, Lengyelországban, illetve Szerbiában, míg az ERU Camping teavaj Szlovákiában készül.

A GVH megállapította, hogy fenti magatartásával a Hansa-Kontakt Kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott és 5.000.000,- Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a vállalkozással szemben.

A GVH az eljárásba ügyfélként bevonta a CBA franchise rendszer rendszergazdáját, a CBA Kereskedelmi Kft.-t, amely vállalkozással szemben az eljárást utóbb megszüntette, tekintettel arra, hogy a beszerzett bizonyítékok alapján a vizsgált magatartásnak a CBA Kereskedelmi Kft. nem volt részese.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-88/2010.

Budapest, 2011. szeptember 7.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu