Nem adtak teljes körű tájékoztatást a viteldíjakról, ezért bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal 2 ügyben 4 taxi társasággal szemben megállapította, hogy a vállalkozások tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor különböző hirdetési felületeiken a fogyasztó számára megtévesztő vagy nem érzékelhető módon tüntették fel kedvezményes viteldíjaik igénybevételének feltételeit. A Versenyhivatal ezért összesen 8,6 millió Ft bírságot szabott ki a vállalkozásokra.

A Taxi PLUS Szolgáltató Kft. 2011. március 25. és 2011. szeptember 1. között, majd a Taxi PLUS SERVICE Zrt. 2011. szeptember 2. és 2012. február 1. között 150 Ft/km-es tarifával népszerűsítette szolgáltatását, valamint 1900 Ft-os ár díjjal ajánlotta repülőtéri transzfer szolgáltatását.

A rádióhirdetéseiben, valamint az általa, illetve az alvállalkozói által üzemeltetett taxikon elhelyezett reklámmatricákon olyan módon népszerűsítette kedvezményes viteldíját a két vállalkozás, hogy abból nem derült ki a fogyasztó számára, hogy azt csak a VIP kártyával rendelkező utasok vehetik igénybe. A kedvező repülőtéri transzfert reklámozó hirdetésekből sem derült ki, hogy azon az áron csak egy szűk kör veheti igénybe a szolgáltatást: a kedvező transzferdíj csak a repülőtér 1. termináljára és csak a meghatározott 2 kerületből volt érvényes.

A Taxi-2000 Hungary Zrt. 2009. május 20. és 2011. február 28. közötti időszakban, a Top Taxi-2000000 Kft. 2011. március 18. és 2012. június 6. között "Taxi2000" név alatt nyújtott szolgáltatását 164 Ft/km-es tarifával népszerűsítette, azonban tájékoztatásaiban a kedvezményes viteldíj alkalmazási feltételeiről valótlan üzenetet közvetített. A hirdetések főüzenete szerint a viteldíj 164 Ft/km, ugyanakkor a tarifa alkalmazásának feltételeit (telefonos rendelés, törzsutas kártya használata) megjelenítő kiegészítő tájékoztatások nem váltak a fogyasztók által ténylegesen észlelt reklámüzenet részévé.

A körülmények részletes vizsgálatát követően a GVH megállapította, hogy a vállalkozások fenti magatartásukkal a fogyasztók megtévesztésére alkalmas kereskedelmi gyakorlatot folytatottak.

A GVH a jogsértés elkövetéséért a Taxi PLUS SERVICE Zrt.-re 4.700.000 Ft, a Taxi-2000 Hungary Zrt.-re 2.200.000 Ft, a Top Taxi-2000000 Kft.-re 1.700.000 Ft bírságot szabott ki.

Az ügyek hivatali nyilvántartási száma: Vj-4/2012., Vj-44/2012.

Budapest, 2013. június 25.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő