Nyomtatható verzió PDF formátumban

A GVH megszüntette az ALT CASH Kft.-vel szemben indított vizsgálatát

A Gazdasági Versenyhivatal megszüntette az ALT CASH Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárását.

A Gazdasági Versenyhivatal a rendelkezésére álló információk alapján vizsgálta egyrészről, hogy a vállalkozás az általa kizárólagosan forgalmazott SAM4s pénztárgépek kiskereskedelmi továbbértékesítésére és szervizelésére vonatkozó, pénztárgépszervizekkel kötött szerződéseiben meghatározott ajánlott végfelhasználói árak minimálárként történő alkalmazását kikényszerítette-e, másrészről a szerződés felbontásának feltételeként határozta-e meg minimális darabszám megvásárlását és a SAM4s pénztárgép előnyben részesítését más gyártók pénztárgépeivel szemben.

A vizsgálat során beszerzett bizonyítékok nem tartalmaztak az ajánlott végfelhasználói árak rögzítésére vagy minimálárként történő alkalmazására vonatkozó információkat, illetve erre irányuló nyomásgyakorlásra vagy ösztönzésre vonatkozó utalásokat sem.

A GVH megvizsgálta az ALT CASH Kft. szerződéseit, melyek pénztárgép típusonként öt darabos éves értékesítési elvárást tartalmaztak.. A rendelkezésre álló adatok alapján nem volt bizonyított, hogy az öt darabos éves értékesítési előírás olyan ösztönzőként működne a pénztárgéppiacon, amely ahhoz vezetne, hogy a szervizpartnerek csak - vagy szinte kizárólag - egyetlen forgalmazó márkáját értékesítsék.

Az eljárás megindításakor feltételezhető volt továbbá, hogy az ALT CASH Kft. szerződésbontással fenyegette azon pénztárgépszervizeket, amelyek a SAM4s pénztárgépekkel szemben más gyártók pénztárgépeit részesítették előnyben az értékesítés során. A GVH rendelkezésére álló szerződésekben és a beszerzett egyéb dokumentumokban sem szerepelt ilyen kikötés.

A Gazdasági Versenyhivatal a fenti tevékenységek vizsgálatára vonatkozó eljárását megszüntette, mivel az eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján nem volt megállapítható a jogsértés és az eljárás további folytatásától sem várható eredmény.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-68/2011.

Budapest, 2013. július 16.

Gazdasági Versenyhivatal

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
tel: +36-30 618-6618
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu