A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH és egyes forgalmazói a W&H fogászati termékek legalacsonyabb viszonteladási árának rögzítésével versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek, ezzel megsértették az európai uniós versenyszabályokat. A GVH az érintett vállalkozásokra összesen 16.100.000 Ft bírságot szabott ki.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárása annak vizsgálatára irányult, hogy a fogászati termékeket gyártó W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH (W&H) kötött-e a forgalmazóival olyan megállapodásokat, melyekben a termékei minimális viszonteladási árát meghatározták. A GVH rendelkezésére álló információk arra utaltak továbbá, hogy a W&H egy forgalmazóját azért zárta ki forgalmazói hálózatából, mert az nem tartotta be az előírt árkalkulációs rendszert és alacsonyabb árakat ajánlott egyes megrendelőinek.

A GVH a beszerzett bizonyítékok alapján megállapította, hogy a W&H legalább 2008 és 2009 egy részében a továbbeladási minimálárak rögzítésére irányuló megállapodást kötött egyes forgalmazóival, melynek be nem tartását a W&H fő forgalmazójának segítségével ellenőrizte és szankcionálta.

Különösen súlyos versenykorlátozásnak minősül, ha az egymással vertikális – beszállító-vevő - viszonylatban lévő vállalkozások olyan rögzített összegű vagy legalacsonyabb viszonteladási árat kötnek ki, amelyet a vevőnek figyelembe kell vennie, így a GVH e jogsértés miatt a W&H Dentalwerk Bürmoos GmbH-ra 10.600.000 Ft, fő forgalmazójára, a FEJÉR-FOG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-re 5.500.000 Ft bírságot szabott ki. A GVH megtiltotta egyben e jogsértő magatartás további folytatását.  A GVH megállapította továbbá, hogy a W&H forgalmazási rendszeréből kizárt korábbi fő forgalmazó, az UNIMET Kórháztechnikai Kft. részt vett a jogsértésben, azonban a hivatal a vállalkozás együttműködésére tekintettel vele szemben mellőzte az egyébként csekély mértékben megállapítható bírság kiszabását.

A GHV a W&H eljárásba vont más forgalmazóival szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-115/2010.

Budapest, 2014. január 23.

Gondolovics Katalin
sajtószóvivő