A GVH hat transzportbeton üzem eladását írta elő a Duna-Dráva Cement Kft.-nek a Readymix Hungária Kft. feletti irányításszerzése végrehajthatóságához. Az üzemek eladását GVH által kirendelt ellenőrző biztos felügyeli.

A Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) 2015. november 2-án kötött szerződést a Readymix Hungária Kft. (Readymix) és a Readymix-szel egy vállalkozáscsoportba tartozó horvátországi vállalkozás, a Cemex Horvátország feletti irányítás megszerzésére.

Az Európai Bizottság a tranzakció horvát piacra vonatkozó részét 2017 áprilisában megtiltotta M.7878. számú eljárásában, mert káros versenyhatásokat azonosított. E tiltás miatt a tranzakció magyar piacra vonatkozó része sem volt végrehajtható, ezért a felek visszavonták a magyar részre vonatkozó kérelmüket, a GVH pedig megszüntette az ezzel kapcsolatos és ezzel párhuzamosan folyó, Vj/74/2016. számú eljárást. A DDC később, nevezetesen 2017. július 13-án ismét bejelentette a magyar piacra korlátozott összefonódást a GVH-nak, amely most zárta le az erre vonatkozó, Vj/37/2017. számú eljárást.

A DDC Csoport két cementgyárral, 29 transzportbeton üzemmel (egy részük harmadik személyekkel közös irányítás alatt áll), valamint nyolc saját tulajdonú és egy bérelt aggregátum (építőiparban felhasznált ásványi nyersanyagok) kitermelésére szolgáló bányával rendelkezik Magyarországon.

A Readymix 33 transzportbeton üzemmel, négy aggregátum-kitermelő bányával, valamint három burkolókőgyárral rendelkezik Magyarországon.

A GVH részletes vizsgálat keretében értékelte a tranzakció lehetséges versenyhatásait, azaz adatokat kért nagyszámú piaci szereplőtől, helyszíni szemléket tartott, közgazdasági elemzéseket készített és piaci teszteket is végzett a felek által tett vállalások értékelésére.

A GVH a piacokról, a felek pozíciójáról és a versenyben betöltött szerepéről feltárt tények, valamint az elvégzett közgazdasági elemzés alapján Kaposvár, Kecskemét, Nagykanizsa, Siófok, Székesfehérvár és Pécs körzeteinek transzportbeton-piacain azonosította mindkét fél jelenlétét, és úgy ítélte meg, hogy ezeken a területeken a bejelentett összefonódás – korrekciós intézkedések nélkül – a verseny jelentős mértékű csökkenését eredményező ún. egyoldalú horizontális hatásokkal (az árak emelkedésével) járna.

A GVH előzetes aggályainak megismerését követően a DDC vállalta, hogy

• a fenti területeken működő üzemeit, vagy az azokat üzemeltető cégekben meglévő üzletrészeit értékesíti a potenciális vevők által tett vételi szándéknyilatkozatok benyújtásával,

• kiegészítő jellegű magatartási kötelezettségeket teljesít.

Az összefonódás végrehajtásának feltételeként előírt leválasztás kapcsán a GVH első alkalommal jelölt ki ellenőrző biztost, hogy a hat hónapos leválasztási időszak alatt felügyelje a gyáregységek értékének, gazdasági életképességének megmaradását.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/37/2017.

Budapest, 2017. október 3.

dr. Basa Andrea, sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898