Versenyhivatali eljárás indult a Penny Market Kft-vel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-18/2012. ügyszámon eljárást indított a Penny Market Kft-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2012. február 28-án versenyfelügyeleti eljárást indított a Penny Market Kft-vel (Penny Market) szemben, mert több, általa forgalmazott termékkel kapcsolatban valószínűsíthetően megalapozatlanul olyan benyomást keltett, miszerint azok "magyar termék"-ek, miközben a csomagoláson található tájékoztató szerint származási helyük nem Magyarország. Így a fogyasztók tévesen juthatnak arra a következtetésre, hogy magyar terméket vásárolnak. A vizsgálat során érintett termékekre példák az alábbiak:

• Danone Fantasia krémjoghurt, Sissy tej, 1,5%-os és 2,8%-os, Taste it kacsamájpástétom, Parkadia UHT tej, 3,5%-os, Vitala tejszín habspray, Boci csokoládé, Fürtös paradicsom, 700 g, Paradicsom, 1 kg, Bino és Solfruta rostos és szűrt üdítőitalok (Penny saját márkás termékek), Fancy fültisztító(Penny saját márkás termék).

A versenyfelügyeleti eljárás kiterjed az eljárás alá vont vállalkozás által fogyasztók részére megjelenített, a "magyar termék" jelzést vagy erre utaló grafikát tartalmazó valamennyi kereskedelmi gyakorlatának vizsgálatára 2010. július 1-jétől az ügyindítás napjáig.

Fenti magatartásávan a Penny Market a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) 6. § (1) b) pontjának bc) alpontjában foglalt tényállás megvalósításával valószínűsíthetően megsértette az Fttv. 3. §-ának (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2012. március 6.

További információ:
GONDOLOVICS Katalin