Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenyhivatali eljárás indult több vállalkozással szemben megtévesztő reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Vj-82/2013. ügyszámon eljárást indított az Első Magyar Karbongazdálkodási, Megújuló Energetikai, Egészségmegőrzési és Ingatlanhasznosítási Technológiákat Fejlesztő Innovációs Projekt Kft., az AGRO.bio Hungary Kereskedelmi és Gyártó Kft., az " AGROVA-BIO" Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a BÉKEH Biotechnológiákat értékesítő, az Új Környezetvédelmi Energetikai Eljárásokat, Ingatlanokat Hasznosító és Üzemeltető Kft., a BIO-NAT Mezőgazdasági Termeltető és Értékesítő Kft., a CHEM-TRADE Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a GEOSAN Környezetvédelmi Kft., Kovács Tibor, a SYM-BIO-TECH Kutató-Fejlesztő, a Termelő és Kereskedelmi Kft., valamint a VARIPLAST Magyarország Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozásokkal szemben megtévesztő reklám tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A GVH 2013. október 30-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Első Magyar Karbongazdálkodási, Megújuló Energetikai, Egészségmegőrzési és Ingatlanhasznosítási Technológiákat Fejlesztő Innovációs Projekt Kft-vel szemben, az általa kidolgozott és koordinált "Mezőgazdasági emisszió-kibocsátás csökkentés részleges nitrogén műtrágya cserével és talajművelés váltással" elnevezésű projektet, valószínűsíthetően megtévesztő módon népszerűsítette a potenciális projektpartnerek számára, mivel

  • a tevékenységére vonatkozó minisztériumi Jóváhagyó Nyilatkozat, a rendelkezésre álló adatok alapján 2013. január 1-jétől érvénytelen, illetőleg

  • megtévesztő tájékoztatást adott arról, hogy az általuk vállalt talaj-előkészítési, tápanyag-utánpótlási gyakorlat megvalósításához kapcsolódó többletköltségek ellentételezését az emisszió megtakarítás piaci értékesítésének pénzügyi fedezetéből biztosítja számukra.

A versenyfelügyeleti eljárás kiterjed továbbá az organikus tápanyagot gyártó AGRO.bio Hungary Kereskedelmi és Gyártó Kft., az "AGROVA-BIO" Termelő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a BÉKEH Biotechnológiákat értékesítő, az Új Környezetvédelmi Energetikai Eljárásokat, Ingatlanokat Hasznosító és Üzemeltető Kft., a BIO-NAT Mezőgazdasági Termeltető és Értékesítő Kft., a CHEM-TRADE Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a GEOSAN Környezetvédelmi Kft., Kovács Tibor, a SYM-BIO-TECH Kutató-Fejlesztő, a Termelő és Kereskedelmi Kft., valamint VARIPLAST Magyarország Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vállalkozásokra is, mivel ügyfeleik körében megtévesztő tájékoztatást közvetítettek a karbonprogramban való részvétellel elérhető előnnyel kapcsolatban.

Fenti magatartással az eljárás alá vont vállalkozások valószínűsíthetően megsértik a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (Grt.) 12. § (1) bekezdésében előírt tilalmat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Budapest, 2014. január 6.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő
Cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
Levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
Tel.: (+36-1) 472-8902
Email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
Tel.: (+36-1) 472-8851
Email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu