Napjainkban minden fogyasztó számára fontos kérdéssé vált az energiafogyasztás csökkentése, legyen szó akár a háztartási villamos-energia fogyasztás csökkentéséről, akár személy- vagy haszongépjárművünk üzemanyag felhasználásának mérsékléséről.

A fogyasztó számos olyan készülék reklámjával találkozhat – különösen az interneten – amelyek akár 50-75 % energiafogyasztás-csökkenést is ígérnek az ajánlott készülék alkalmazásakor. Sok esetben azonban ezek a készülékek nem teljesítik a fogyasztók elvárásait (pl. nem illeszkednek a gépkocsi szivargyújtójába, fogyasztáscsökkenés nem a kívánt mértékű, stb.). A fogyasztó jótállási vagy pénz-visszafizetési igényét sem mindig tudja érvényesíteni, hiszen a készülékek forgalmazója többnyire külföldi vállalkozás, amelynek sokszor az elérhetőségét is nehéz kinyomozni, polgári jogi igényt velük szemben érvényesíteni pedig még nagyobb nehézségekbe ütközhet a készülék hibás, vagy nem megfelelő működése esetén.

A Gazdasági Versenyhivatal folyamatosan figyelemmel kíséri ezeknek a cégeknek a kommunikációját, amennyiben pedig felmerül annak valószínűsége, hogy a cégek a fogyasztókat megtévesztve jutottak megrendelésekhez, ha a hatáskörébe tartozik a jogsértőnek tartott magatartás, versenyfelügyeleti eljárást indít a jogsértés szankcionálására.

Felhívjuk a tisztelt Fogyasztók figyelmét, hogy mielőtt ilyen energiacsökkentést ígérő készülék vásárlása mellett döntenének, informálódjanak a készülék hatékonyságáról, a róla szóló véleményekről (nem csak az ajánlatot tevő vállalkozás honlapján(!)), illetve a forgalmazó cég székhelyéről, elérhetőségeiről és megbízhatóságáról annak érdekében, hogy jótállással rendelkező,  hatékony és megbízható készüléket vásároljanak!