Az alábbiakban szeretnénk felhívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy mely szempontokra lehet érdemes figyelni az úgynevezett egészségnapok (egészségmegőrzés, gyógyulás ígéretével hirdetett rendezvények, termékbemutatók) kapcsán.

Egészségnapra meghívót általában postai úton kapunk, de gyakori a telefonos, e-mailes megkeresés is.

De mi is az az egészségnap?

A rendezvény során általában elhangzik egy előadás az egészséges életmóddal kapcsolatban, majd bemutatnak egy terméket, amelyről azt állítja az előadást tartó értékesítő, hogy különböző betegségeket gyógyít, illetve segíti az egészségmegőrzést, betegségek kialakulásának megelőzését.

Jellemző, hogy a résztvevőkön különböző vizsgálatokat végeznek, például vércsepp analízist vagy hőtérképes mérést, amelyek eredményeként megállapítják, hogy a fogyasztónak különféle betegségei vannak, amelyek gyógyítására a bemutatott – sokszor több százezer forint értékű – mágnesterápiás, lézeres vagy egyéb hangzatos módon működő termék alkalmas.

Amikor egészségnapon veszünk részt, érdemes odafigyelnünk az alábbiakra:

  • Nem tudhatjuk, hogy ki küldte az egészségnapra a meghívót, ki a szervező vállalkozás!

Érdeklődjünk arról, hogy ki szervezi a rendezvényt, olvassunk utána interneten a vállalkozásnak!

Célszerű megőrizni a meghívót!

  • A meghívottak köre általában időskorú!

Érdemes fokozott figyelmet fordítani idősebb rokonainkra, ismerőseikre, hogy körültekintő döntést hozzanak egészségük, anyagi lehetőségeik kapcsán!

  • Nem tudhatjuk biztosan, hogy a helyszínen előadást tartó értékesítő szakképzett-e, vagy a magát orvosnak mondó személy valóban rendelkezik-e orvosi diplomával!

Kérdezzünk rá az értékesítő / vizsgálatot végző személy végzettségére!

  • Nem ismerjük a vizsgálathoz használt eszközök származási helyét, engedélyének számát, működési elvét, megbízhatóságát!

A vizsgálat előtt kérdezzünk rá az eszközök megbízhatóságára! Kétség esetén utasítsuk vissza a vizsgálatok elvégzésének lehetőségét!

  • Nem lehetünk biztosak abban sem, hogy valóban szenvedünk-e a helyszínen diagnosztizált betegségben, hacsak azt korábban már meg nem állapították szakorvosok!

Hozzunk körültekintő döntést, a termék megvásárlása előtt érdemes kikérnünk orvosaink véleményét is!

  • Gyógyító, illetve egészségmegőrző hatás csak orvostechnikai eszköznek minősített terméknek tulajdonítható, orvostechnikai eszközök azonban termékbemutatók keretében nem értékesíthetőek!

Kérdezzük meg az értékesítőt a bemutatott termék besorolásáról, megvásárlás előtt tanulmányozzuk át a termékdokumentációt!

  • A terméknek általában magas ára van, még akkor is, ha a helyszínen ezt kedvezményes árnak tüntetik fel!

Gondoljuk át alaposan, valóban szükségünk van-e a termékre!

  • Általában azonnali döntésre késztetik a résztvevőket, akik így hajlamosak anyagi lehetőségeiket jóval meghaladó áron, akár még banki kölcsönszerződést is aláírva megvásárolni a bemutatott terméket!

Gondoljuk át alaposan, anyagilag megengedhetjük-e magunknak a terméket!

Ne hozzunk elhamarkodott döntést, ne hagyjuk magunkat rábeszélni a gyors döntéshozatalra!

A termékbemutatókkal kapcsolatban részletesebb tájékoztatást olvashat: ITT

Budapest, 2015. május