Manapság nagy népszerűségnek örvendenek a különböző közösségi vásárlást lehetővé tevő ún. kuponos honlapok, melyeken keresztül egyes termékeket vagy szolgáltatásokat kedvezményes (vagy kedvezményesnek tűnő) áron vásárolhatunk meg, függetlenül a kedvezményes vásárlási lehetőség elnevezésétől (kupon, bónusz, élményutalvány stb.). A kuponos honlapok megnyitásakor hírlevélre iratkozhatunk fel, ezáltal rendszeres időközönként (jellemzően napi gyakorisággal) e-mailben értesülhetünk a legfrissebb ajánlatokról.  Mivel e hírleveleket célzottan kapjuk, így egy-egy vásárlásra is hamarabb rászánjuk magunkat. Mielőtt elvesznénk az ajánlatok özönében, érdemes előre megfogalmazni magunkban, hogy milyen terméket vagy szolgáltatást is keresünk, így azt vehetjük meg, amire valóban szükségünk van. Az ajánlatok hirdetéseivel egyéb módokon, például más honlapokon elhelyezett internetes hirdetések útján is találkozhatunk.

A kedvezményes árú ajánlatok vonzónak tűnnek, hiszen mindnyájan szeretünk olcsón vásárolni, a kuponos vásárlások azonban kockázatokat is rejthetnek magukban, ezért érdemes kellő körültekintést fordítani rájuk. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen csapdahelyzeteket rejthetnek magukban a kuponos vásárlások.

Elsősorban az ajánlatok kedvező áraikkal és a megjelenített elérhető kedvezmény mértékével keltik fel a vásárlók figyelmét, amely azonban több szempontból is megtévesztő lehet. Előfordulhat, hogy a hirdetett kedvezmény mértéke nem valós, azt nagyobbnak tüntetik fel a tényleges mértéknél, vagy az ár nem is számít akciósnak más értékesítők áraival összevetve. Az első eset tipikusan olyankor fordul elő, ha a feltüntetett alapárat a beváltóhely ténylegesen, jellemzően nem alkalmazza.

Mielőtt lenyomnánk a „Megveszem” gombot, érdemes akár az internet segítségével tájékozódni, hogy a kiválasztott termék vagy szolgáltatás mennyibe kerül más értékesítőknél, illetve mindenképpen tanácsos megnézni a hirdető saját weboldalán vagy egyéb elérhetőségein érdeklődni, hogy mennyi a termék vagy szolgáltatás eredeti ára. Ha azt tapasztaljuk a kupon, bónusz beváltásakor, hogy a jövőre nézve is felajánlják, hogy kedvező (a kuponos) áron juthatunk termékhez, szolgáltatáshoz, mindenképpen merüljön fel bennünk a gyanú, hogy a kupon végső soron nem nyújtotta a meghirdetett kedvezményt.

Ha már a szolgáltató honlapját böngésszük, érdemes elolvasni az általános szerződési feltételeket is a vásárlást megelőzően, nehogy utólag szembesüljünk nem várt szerződési feltételekkel. Természetesen a kuponos oldal felhasználási feltételeit is érdemes áttekinteni a kuponos vásárlást megelőzően, mivel váratlan fordulatokkal itt is találkozhatunk.

Mire figyeljünk a kuponos ajánlattal kapcsolatban? A kuponok beválthatósága általában időponthoz kötött, gondoljuk végig, hogy felhasználási időn belül be tudjuk-e váltani a kupont. Szálláshelyre vonatkozó kuponok esetében a hétvégék vagy ünnepnapok esetében felárat számíthatnak fel, amiről az ajánlat leírásában tájékoztatni kell a fogyasztókat. Felárat az egyes beváltóhelyek a szálláshely egyéb szolgáltatásainak igénybevételéért is felszámíthatnak, például a wellness részleg használatáért, ezért ezek díjával is érdemes számolni. Azt, hogy az általunk kiválasztott időpontban van-e szabad kapacitás, érdemes e-mailen vagy telefonon keresztül leellenőriznünk az adott szállásadónál még a kupon megvásárlását megelőzően. A szálláshelyek esetében nem ritka, hogy a beváltás több lépcsőben történik, először egy voucherre kell váltani a kupont, aztán lehet a foglalást bonyolítani. Erre azért érdemes különösen odafigyelni, mert előfordulhat, hogy ha ezt elmulasztjuk, az igénybevétel lehetőségét, így végső soron a pénzünket veszítjük el.

Az asztalfoglaláshoz kötött éttermi fogyasztások esetében is, amennyiben egy meghatározott időpontban szeretnénk a kupont felhasználni, például egy évforduló vagy születésnap megünneplésére, célszerű előzetesen érdeklődni, hogy van-e az étteremben még szabad asztal az általunk kiválasztott napon.

Előfordulhatnak a kuponos ajánlatok esetében vásárlást sürgető, korlátozottan rendelkezésre állást valószínűsítő tájékoztatások, melyeket tanácsos fenntartásokkal kezelni, és az ügyleti döntést nem ezen állításokra alapozni. Szintén legyünk óvatosak az olyan beváltóhelyekkel kapcsolatban is, amelyek rendszeresen, több oldalon is jelen vannak folyamatosan kedvező ajánlataikkal, mert előfordulhat, hogy a kedvezményesnek hirdetett áron kívül mást a vállalkozás nem is alkalmaz, így valódi kedvezményről nem beszélhetünk.

Olvassuk el alaposan a vásárlás menetét, mely kuponos honlaponként eltérhet: a teljes összeget szükséges előre kifizetni vagy csak az előleget; milyen fizetési módot választhatunk (átutalás, bankkártyás vásárlás, utánvétes fizetés), és ezeknek van-e esetleges díja; kérhető-e házhozszállítás, és ha igen, akkor mekkora díj ellenében; milyen módon váltható be a kupon (például előzetes időpontfoglaláskor kell megadni a kupon kódját, vagy kinyomtatva kell magunkkal vinnünk).

Fontos megjegyezni az internetes vásárlásokkal kapcsolatban, hogy a fogyasztót a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló 45/2014. (II. 26.) Korm. rendelet rendelkezései értelmében elállási jog illeti meg, azaz a vásárlástól indokolás nélkül visszaléphet a termék átvételének napjától vagy a szolgáltatás nyújtására irányuló szerződés megkötésének napjától számított 14 napon belül.

A kuponos vásárlás számos előnnyel járhat, akár jelentős kedvezmények is elérhetők, azonban mindenképp érdemes vásárlás előtt tájékozódni az ajánlat részleteiről, és ezek ismeretében dönteni arról, hogy megvásároljuk-e az adott terméket vagy szolgáltatást, vagy sem.

Budapest, 2016. február 26.