Életünk során többször kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor hitelre van szükségünk, pl. egy új otthon megvásárlása, lakásfelújítás, vagy egy árucikk megvásárlásakor, amelyhez rendelkezésre álló saját pénzügyi forrásaink nem elégségesek.

Egy hitel igénybe vétele hosszabb távú kötelezettséget ró az adósra, ezért mindig gondosan, tudatosan és kellő körültekintéssel döntsünk!

Ha gondosan akarunk eljárni a pénzügyi kockázatok csökkentése érdekében, és számunkra a legmegfelelőbb ajánlat kiválasztására törekszünk, hitelfelvétel előtt célszerű ”körbenézni” a különböző ajánlatok között és összehasonlítani azokat! Ehhez segítséget nyújthatnak az ún. hitelkalkulátorok.

Az interneten többfajta hitelkalkulátorral találkozhatunk. A bankok honlapján is vannak kalkulátorok, melyekkel (az adott bank által kínált) konkrét hiteltípus kiválasztását követően kiszámolhatjuk, hogy hozzávetőlegesen mekkora törlesztő részletre számíthatunk.

Elérhetőek az interneten olyan hitelkalkulátorok is, melyek több bank hiteltermékét hasonlítják össze. Ezek többségében piaci alapon működnek és sok esetben pénzpiaci közvetítőnek minősülnek.

A Magyar Nemzeti Bank is működteti honlapján a Hitel-és Lízingválasztó programot melyen szinte valamennyi bank által kínált számos hiteltípus összehasonlítható.

Ha jobban kedveljük a személyes kontaktust, hiteltanácsadók szolgáltatásait is igénybe vehetjük az előzetes információszerzés érdekében, akik hasonló hitelkalkulátorokat használnak a banki ajánlatok összehasonlítására.

Amikor hitelkalkulátort veszünk igénybe, mindenképpen tisztában kell lennünk néhány fontos szemponttal:

  • a hitelkalkulátorok csak előzetes és hozzávetőleges információt adnak a hitelkonstrukciókról,

  • teljes körű információt a kiválasztott bankban kaphatunk a pontos adataink megadása és a szükséges dokumentumok becsatolása után,

  • a kalkulált törlesztő részletet orientáló jellegű, azt a banknak megadott körülményeink, adataink módosíthatják,

  • a hitelkalkulátorban szereplő feltételek csak orientálnak, nem számítanak a pénzügyi intézmény ajánlatának,

  • a hitelkalkulátor által elvégzett számítás nem jelenti azt, hogy a kívánt hitelt a bank nyújtani fogja; a hiteligénylést minden esetben egyedi hitelbírálat követ, azaz, a hitelkalkulátor nem helyettesíti a hitelbírálatot, az ott szereplő feltételeknek való megfelelés nem jelent adósminősítést.

A hitelkalkulátor számításaival célszerű személyesen felkeresni akár saját, akár a kiválasztott hitelintézetet a személyre szabott ajánlat érdekében!

A hitelkalkulátorok tehát segítséget nyújthatnak számunkra a hitel kiválasztásakor, de a kalkulált adatokat ajánlatos csak tájékoztató jellegű információként kezelni, és végleges hitelügyleti döntésünket nem csak a kalkulátor által elvégzett számításokra alapozni!

Ne feledjük, a hitelfelvétel hosszú távú elköteleződést jelent, legyünk körültekintőek, megfontoltak!

Budapest, 2016. február 26.