Egy utazás lehet gyönyörű emlék, de akár egy rémálom is, ha félrevezető információk alapján nem a megfelelő ajánlatot választjuk. Számos utazási iroda ajánlatai közül választhatunk, amikor utazásunkat szervezzük. Ezek mindegyike próbál kedvezményes ajánlatokat és minél több, szélesebb körű szolgáltatást nyújtani.

Gyakori, főleg az adventi, illetve a farsangi időszakban, hogy buszos utazással részt vehetünk egy-egy európai nagyvárosban szervezett hangulatos eseményen vagy egy kisebb körutazáson. Ezek az utazások lehetnek egy vagy akár több naposak is, és nem csupán a konkrét város felkeresésére, a látványosságok megtekintésére, hanem fakultatív programokon történő részvételre is invitálhatnak bennünket.

Amennyiben az utazási iroda teljes körűen, részletesen tájékoztat és felsorolja, mit tartalmaz az ár, úgy könnyedén dönthetünk, hogy megéri-e részt vennünk az adott utazáson, illetve ellátogatnunk a meghirdetett eseményekre. Ugyanakkor az alábbiakban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor egy utazásszervező prospektusában, weboldalán vagy egyéb szóróanyagán kedvezményes ajánlattal találkozunk, különös tekintettel a fakultatív programokra.

Fordítsunk különös figyelmet azokra a prospektusokra és termékismertetőkre, ahol a vállalkozás nem fogalmaz egyértelműen, illetve csupán azt jelöli meg, hogy a program során lehetőség van fakultatív programok közül választani. Az ilyen típusú hirdetések, prospektusok esetében a vállalkozás esetleg nem hívja fel külön a fogyasztó figyelmét a fakultatív programok költségeire, amelyek összességükben jóval többe is kerülhetnek, mint maga az oda-vissza utazás, illetve jelentősen növelhetik a szállás és ellátás költsége mellett a felmerülő kiadásokat is. Ezek a fakultatív programok lehetnek a megcélzott város központjában, a város külterületén, de akár jelenthetik egy másik város, városon kívüli látványosságok felkeresését. Amennyiben a szállás nem a meghirdetett város szívében, hanem egy külterületen helyezkedik el, sokszor csak a helyszínen derül ki, hogy a fakultatív programokon történő részvétel, illetve azok ellenértékének befizetése, autóbérlés vagy egyéb anyagi ráfordítás nélkül nem lehetséges, valamint bizonyos látványosságok csak csoportos látogatás során ismerhetőek meg.

Érdemes minden esetben rákérdezni az utazás lefoglalása előtt, hogy

  • pontosan mit tartalmaz az ár!
  • tartalmazza-e a fakultatív programok árát? Amennyiben nem, mennyibe kerülnek ezek a külön programok?

  • van-e lehetőség arra, hogy egyénileg keressük fel a látnivalókat, programokat?

  • körutazás esetén másik városba szervezett egész napos fakultatív kirándulás során a csoport visszatér-e az adott városba vagy sem? Ez utóbbi esetben ugyanis, bár nem kívánunk részt venni a fakultatív programon, más lehetőség nincs, hogy a körutazás következő állomására eljussunk, immár a „fakultatív”-nak nem nevezhető programon történő részvétellel.

  • a szállás hol helyezkedik el pontosan? A „város környéki” kifejezés egy tömegközlekedéssel nem, vagy nehezebben megközelíthető külvárosi részt is takarhat.

A fentiek ismeretében, érdemes körültekintőnek lenni a kiszemelt utazással kapcsolatosan.

Kérdezzen bátran és minden esetben olvassa el az utazási szerződést és a hozzá kapcsolódó tájékoztató anyagokat annak aláírása előtt, hogy a szervezett utazás valóban pihentető kikapcsolódást nyújtson!

 

Budapest, 2015. május