Az Orangeways megtévesztő akciói miatt bírságolt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Tribune Venture Európa Kft. és a Gemenc és Környéke Busz Kft. jogelődje, az Orangeways Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért 4.450.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásokra.

A jogelőd vállalkozás 2011. március 1. és 2012. január 24. között hírlevelében és a honlapján 20 %-os kedvezményt, Budapest és Bécs között 1900 Ft-ért megvásárolható buszjegyeket, valamint ingyenes fedélzeti szolgáltatásokat kínált a fogyasztóknak.

A 20%-os kedvezményt meghatározott napokon történő foglalásokból kaphatták meg a vásárlók, azonban a kedvezmény tényleges megadását a vállalkozás az eljárás során a felhívás ellenére sem bizonyította.

A kedvezményes áru Budapest-Bécs útvonalra szóló jegyeket a vállalkozás hírleveleiben 1900 Ft-ért hirdette, míg a honlapján 1900 Ft-tól elérhetőnek tüntette fel. A GVH megállapítása szerint különbséget kell tenni a két kommunikáció között, ugyanis az -1900 Ft-ért- jelölés azt a képzetet keltheti a fogyasztókban, hogy a jegy ezen az áron mindenféle többletköltség nélkül elérhető számukra. A vállalkozás állítása szerint a fenti útszakaszra szóló jegyeket valójában hét árkategóriában lehetett megvásárolni és ezek közül az 1900 Ft-ért megvásárolható jegyből járatonként csak minimális számút értékesítettek. Mivel a vállalkozás honlapján nem szerepelt elegendő információ arról, hogy milyen feltételekkel lehet igénybe venni a kedvezményes utazást, a fogyasztók csak a buszjegy foglalásánál tudták meg, hogy ténylegesen mennyibe fog kerülni a buszjegyük (attól függően, hogy az általuk választott járat mennyire foglalt).

A vállalkozás továbbá ingyenes fedélzeti szolgáltatásokkal népszerűsítette járatait (ingyenes WIFI, meleg italok, stb.), azonban a vizsgálat során nem tudta bizonyítani, hogy ezeket a kényelmi szolgáltatásokat a fogyasztók minden esetben meg is kapták.

A GVH megállapította, hogy a vállalkozások jogelődje, az Orangeways Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt. fenti tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat, ezért 4.450.000 Ft bírságot szabott ki a jogutód vállalkozásokra.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-2/2012.

Budapest, 2013. június 26.

További információ a sajtó számára:
GONDOLOVICS Katalin
sajtószóvivő