A GVH döntése szerint az Alcon Services AG (korábbi nevén: CIBA Services AG) Magyarországi Fióktelepe (CIBA/Alcon) és az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft. korlátozza a versenyt a CIBA kontaktlencsék és ápolószerek online kereskedői számára kialakított hátrányos kedvezményrendszer alkalmazásával. A jogsértésért a GVH az Alcon Services AG Magyarországi Fióktelepét 51.356.000 forint, az Alcon Hungária Gyógyszerkereskedelmi Kft.-t (Alcon Hungária) pedig 52.343.000 forint bírság megfizetésére kötelezte. A GVH megtiltotta a jelenleg is alkalmazott, jogsértő feltételeket tartalmazó kedvezményrendszer alkalmazását (60 napos határidő mellett).

A GVH egyre nagyobb figyelmet fordít az online üzlettér korlátozásmentes versenykörülményeinek fenntartására az internetes kereskedelem növekvő jelentősége miatt (jól mutatja ezt pl. a GVH online szállásfoglalás tárgyában indult ágazati vizsgálata). A GVH – összhangban az európai versenyhatóságok gyakorlatával – ún. fekete listás, azaz nem mentesíthető versenykorlátozásnak tekinti, ha a gyártó bármilyen konstrukcióban (kifejezetten vagy az offline-hoz képest kedvezőtlenebb feltételek megteremtésével) lényegében megtiltja a forgalmazónak egy termék online értékesítését.

A GVH megállapította, hogy a CIBA/Alcon 2012 őszén megváltoztatta üzletpolitikáját, így eltérő szerződési feltételeket biztosított az általa online kereskedőknek minősített vállalkozásoknak a hagyományosnak tekinthető kereskedőkhöz, azaz az optikai üzletekhez képest. Az online kereskedőkre szabott új kedvezményrendszer kedvezőtlenebb, szigorúbb és nehezebben teljesíthető, mint a hagyományos kereskedőknek nyújtott kedvezményrendszer, és hátrányos az online kereskedők számára a piaci verseny szempontjából. A GVH nem fogadta el a vállalkozások érveit, hogy a kontaktlencsék online forgalmazását egészségügyi okokból kell korlátozni, és megerősítette, hogy az ágazati jogszabályok betartatása harmadik felekkel (a forgalmazókkal) nem tartozik a gyártó feladatai közé.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/55/2013.

Budapest, 2015. szeptember 9.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898
mobil: +36-30 618-6618
e-mail: basa.andrea@gvh.hu, sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban