A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a PROPHARMATECH Kozmetikai, Egészségügyi Termékeket Gyártó, Forgalmazó, Egészségügyi és Műszaki Kutató-fejlesztő Kft. (PROPHARMATECH Kft.) jogsértően, azaz tiltott gyógyító hatásokkal, valamint az egészségre vonatkozó megtévesztő állításokkal reklámozta DIA B elnevezésű étrend-kiegészítőjét. A jogsértésért 2.298.800 forintot, a kiszabható maximális bírságot rótta ki a GVH, és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

A DIA B elnevezésű étrend-kiegészítő – egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerkategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában – általános közfogyasztásra szánt élelmiszernek minősül.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a PROPHARMATECH Kft. jogszerűtlenül népszerűsítette termékét több sajtóhirdetésben, a honlapján és a termék csomagolásán is 2015 januárjától, mert megtévesztően – figyelmen kívül hagyva az élelmiszerekre vonatkozó ágazati előírásokat – hirdette az étrend-kiegészítőről, hogy

• alkalmas a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani;

• általában véve jó hatással van az egészségre, a közérzetre. Általános, nem részletezett kedvező hatásokra való hivatkozás csak akkor közölhető egy tápanyagról vagy egy élelmiszerről, ha azt az ágazati jogszabályban meghatározott listában szereplő, az egészségre vonatkozó egyedi állítás is kíséri.

A GVH egyúttal a termék kendermagolaj és króm összetevőivel kapcsolatban tett, szintén az egészségre vonatkozó állításokról megállapította, hogy azok nem jogsértők, mert az egyes összetevők egészség-hatásaival kapcsolatos közlései összhangban vannak az EFSA listán szereplő állításokkal.

A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, hosszabb ideig tartott és jelenleg is tart. Ezt követően a GVH korrekciós tényezőként vette figyelembe a bírságösszeg meghatározásánál, hogy a PROPHARMATECH Kft. – többszöri ismétlődő jogsértése miatt – visszaeső, így a bírság alapösszegét kétszeresére emelte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/95/2015.

Budapest, 2016. október 12.

dr. Basa Andrea, sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, Alkotmány u. 5.
tel.: (+36-1) 472-8902
fax: (+36-1) 472-8898