Nyomtatható verzió PDF formátumban

Versenykorlátozó megállapodások miatt vizsgálódik a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. június 28-án eljárást indított a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., valamint a Pécsi Sörfőzde Zrt. ellen gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A Gazdasági Versenyhivatal rendelkezésére álló adatok alapján feltehető, hogy a 2007 és 2011 közötti időszakban a fenti vállalkozások vendéglátóipari egységekkel, éttermekkel, kocsmákkal, kisvendéglőkkel, szállodákkal kötött megállapodásaikban - vagy azok egy részében - az általuk előállított vagy forgalmazott sörtermékek teljes körére - vagy azok egy részére - vonatkozóan kizárólagos tartásra és értékesítésre vonatkozó kikötést írnak elő a velük szerződött vendéglátóipari egységeknek.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vontak feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

Mivel a fenti megállapodások alkalmasak lehetnek arra, hogy a tagállamok közötti kereskedelemre érzékelhető hatást gyakoroljanak, ezért az érintett vállalkozások vizsgált magatartása alkalmas lehet az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSz) 101. cikke (1) bekezdése a), b), c), e) pontjának megsértésére is.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-49/2011

Budapest, 2011. július 11.

Gazdasági Versenyhivatal
Kommunikációs Csoport

További információ:
GONDOLOVICS Katalin
Gazdasági Versenyhivatal
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1245 Budapest, 5. Pf. 1036
tel: (+36-1) 472-8902
email: sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu