A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának, valamint az élelmiszerek reklámozására vonatkozó ágazati rendelkezések feltételezett megsértése miatt indított eljárást a NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft.-vel szemben.

A GVH 2015. november 9-én versenyfelügyeleti eljárást indított a NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft.-vel szemben, mert azt észlelte, hogy a vállalkozás a MILUMIL Junior 1 (12 hó+) gyerekital, a MILUMIL Junior 1 (12 hó+) új vaníliás gyerekital, a MILUMIL Junior 2 (24 hó+) gyerekital, a MILUMIL Junior 3 (36 hó+) gyerekital elnevezésű termékek népszerűsítésére szolgáló kereskedelmi kommunikációs anyagokban (televíziós reklám, csomagolás, www.miluklub.hu weboldal, banner, e-DM levél és szórólap) közzétett állításokkal azt a látszatot kelti, hogy a Milumil Junior Gyermekitalok Pronutra+ formulája egy olyan különleges, egyedi formula, amely önmagában „támogatja az immunrendszert”, valamint „hozzájárul az agy fejlődéséhez és az immunrendszer egészséges működéséhez”, e tulajdonságokkal ugyanakkor a benne lévő vas, valamint az „A-, C- és D-vitaminok rendelkeznek.

A GVH észlelte továbbá, hogy a vállalkozás a fent megnevezett termékek, továbbá a NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. a Milumil Banános Tejpép – ízek bevezetése, a Milumil 5 gyümölcsös Tejpép – ízek bevezetése, a Milumil 3 gyümölcs + 3 gabona tejpép, a Milumil Első kanál tejberizspép elnevezésű termékek népszerűsítésére szolgáló kereskedelmi kommunikációs anyagokban (TV reklám, www.miluklub.hu, banner, e-DM, szórólap) olyan ajánlást („A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlásával”) fogalmazott meg a termék hatásaihoz kapcsolódóan, amelyben egészségügyi szervezet ajánlja a terméket a fogyasztóknak.

A GVH ezen túl észlelte, hogy a vállalkozás. a NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. a Milumil Banános Tejpép- ízek bevezetése, a Milumil 5 gyümölcsös Tejpép – ízek bevezetése, a Milumil 3 gyümölcs + 3 gabona tejpép, a Milumil Első kanál tejberizspép elnevezésű termékek csomagolásán, illetve a www.miluklub.hu weboldalon olyan állításokat tett közzé (pl. „A Milumil Ízek bevezetésére tejpép Pronutravi+-t tartalmaz, ami válogatott összetevők egyedi keveréke: Klinikailag tesztelt prebiotikus rostkeverék (scGOS/lcFOS (9:1)), amelyek valószínűsíthetően nem felelnek meg az élelmiszerek tekintetében irányadó ágazati jogszabályi előírásoknak.

Fenti magatartásaival a NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. valószínűsíthetően megsértette az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (Éltv.) 76/A. §-a alapján alkalmazott 10. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltakat, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, 2011. október 25-i 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 7. cikk (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat az Éltv. 25. § (3) bekezdésére figyelemmel, továbbá az élelmiszerekkel kapcsolatos, tápanyag‑összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló, 2006. december 20‑i 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (1924/2006 rendelet) 12. cikk c) pontját. Ezen kívül a vállalkozás a fenti magatartásával valószínűsíthetően megsértette a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, 2011. október 25-i 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet 7. cikk (1) bekezdés b) pontjában foglaltakat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására, és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. Az eljárás befejezésének határideje 3 hónap, amely – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/112/2015.

Budapest, 2015. november 26.

Gazdasági Versenyhivatal

Információ a sajtó részére:
Dr. Basa Andrea
sajtószóvivő
cím: 1054 Budapest, V. ker. Alkotmány u.5.
levél: 1369  Budapest 62. Pf. 211.
tel: (+36-1) 472-8902
email: basa.andrea@gvh.hu; sajto@gvh.hu
http://www.gvh.hu

További információk:
GVH Ügyfélszolgálata
tel: (+36-1) 472-8851
email: ugyfelszolgalat@gvh.hu
http://www.gvh.hu

Nyomtatható verzió PDF formátumban