Nyomtatható verzió PDF formátumban

GONDOLJA VÉGIG HIGGADTAN

HOGYAN RENDEZI INGATLAN-HIRDETÉSEIT!

Az elmúlt napokban ismét jelentősebb számú megkeresés érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz a lenti témában, így az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni Önöket ezen a fórumon is.

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma 2012. április 27-én ítéletet hozott a Gazdasági Versenyhivatal által előterjesztett közérdekű keresettel indított, tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása iránti perben.

A kereset tárgya az Experient Enterteiment Ltd. (Of Suite 15, Oliaji Trade Centre, Victoria, Mahe, Seychelles) és a Weltimmo S.r.o (Eötvösa 57/20 Komárno 594505, Szlovákia) által üzemeltetett honlapokon ( www.ingatlandepo.com , www.ingatlanbazar.com , www.ingatlanbazar.net ) megjelenő ingatlanhirdetésre vonatkozó szerződések bizonyos feltételeinek tisztességtelensége miatti érvénytelensége volt.

A közérdekű keresetről szóló sajtóközlemény olvasható: ITT

A közérdekű kereset olyan kereset, amelyet meghatározott közérdek érvényesítésére a törvény által erre feljogosított állami vagy érdekvédelmi szervezetek indíthatnak. A közérdekű keresetnek helyt adó ítélet főszabályként mindenkire kiterjedő hatállyal bír.

A Törvényszék döntése értelmében a kereset megalapozott volt, így a két alperes különböző időszakokban hatályos szerződéseinek bizonyos - az ítéletben részletesen bemutatott - rendelkezései érvénytelenek minden, az adott időszakban szerződő félre vonatkozóan. Az egyes feltételek érvénytelensége azonban nem jelenti a teljes szerződés érvénytelenségét, de egyes ügyfelek esetében ezen ítélet - a követelés jogszerűtlenségének alátámasztására - esetlegesen felhasználható a fenti vállalkozásokkal szembeni jogvitában.

Az ítélet - amelynek egy része a honlapunkon is elérhető a vonatkozó 2012. május 7-i sajtóközleményben - nem jogerős, azt az alperesek megtámadhatják.

Szintén nem zárult még le a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának Vj/122/2010. számú - a fenti vállalkozások ellen indított - versenyfelügyeleti eljárásban hozott határozatának a bírósági felülvizsgálatára irányuló eljárás.

A határozat elérhető a következő linken: ITT

Fontos hangsúlyozni, hogy továbbra sem áll módunkban polgári jogi tanácsokat adni, így abban sem tudunk segíteni, hogy a fentiek ismeretében kifizessék-e a vállalkozások követeléseit vagy sem, illetve, ha már teljesítettek, hogyan követelhetik azt vissza, hiszen az egyes követelések jogszerűségét továbbra is csak bíróságok ítélhetik meg.

Javasoljuk, hogy ha fizetésre felszólító tartalmú levelet kap - miután a hirdetése feladása idején hatályos szerződést és a Törvényszék ítéletében érvénytelennek mondott feltételeket összenézve úgy látja, hogy valamely szerződéses kikötés érvénytelensége az Ön esetében is fennállhat - egy polgári jogban jártas civil szervezetet vagy ügyvédet keressen meg a konkrét követeléssel kapcsolatos kérdéseivel, hogy higgadtan tudjon dönteni.

Budapest, 2012. május 8.