Vj-153/1998/11

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Bihari Tibor ügyvéd (1056 Budapest, Belgrád rkp. 13/15.) által képviselt Frey Import Kft. (1149 Budapest, Mogyoródi u. 32.) kérelmezőnek kartelltilalom alóli mentesítés iránt benyújtott kérelme alapján - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy a kérelmezőnek a márkakereskedőkkel megkötni tervezett keretszerződése nem esik tilalom alá.

E határozat ellen az ügyfelek - a kézhezvételtől számított 30 napon belül - a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó felülvizsgálati kérelmet terjeszthetnek elő.

Indoklás

A kérelmező a Subaru gépkocsik kizárólagos magyarországi importőre. Ebben a minőségében viszonteladói szerződéseket kíván kötni magyarországi székhelyű viszonteladókkal, köztük az I. r. kérelmezett Emil Frey Kereskedőház Kft-vel és a II. r. kérelmezett E. C. S. Subaru Gépjárműforgalmazó és Alkatrészkereskedelmi Kft-vel. A szerződésekben meg kívánja határozni azt az árrést, amelyet a viszonteladók a végfelhasználókkal kötendő szerződéseikben az árkalkuláció alapjául jogosultak felhasználni. Az árréstől, illetve az így kalkulált ártól való eltérést a kérelmező saját engedélyhez kívánja kötni. A Versenyhivatalhoz benyújtott kérelmében annak megállapítását kérte, hogy a tervezett megállapodás nem esik a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 11. §-ában megfogalmazott tilalom alá.

A kérelmező a gépjárművek kiskereskedelmi értékesítésére és szervizelésére márkakereskedői hálózat kiépítését tervezi, melynek jelenlegi tagjai a kérelmezettek. A szerződéstervezet szerint kérelmező a Subaru Deutschland GmbH által a Subaru gépjárművek és azok alkatrészeinek, tartozékainak importálásával megbízott társaság. Erről a szerződéstervezet 12. §-a rendelkezik, melynek címe a "Szerviz- és a javítási szervezet - alkatrészszolgálatról". E § 4. alpontja szerint a kérelmező által meghatározott árak számítanak legmagasabb árakként, illetve a szerződés szerinti márka presztízsének védelme és a márkakereskedők között esetlegesen előforduló egészségtelen konkurálás elkerülése érdekében a kérelmező jogosult minimál árakat is meghatározni.

Az érintett földrajzi piac országos, az érintett termék a személygépkocsi, annak közép, illetve alsó-közép kategóriája, valamint kishaszonjármű. Az új gépjármű-értékesítési piacon mint termékpiacon a helyettesíthetőséget is figyelembevéve a kérelmező által forgalmazott Subaru részesedése 1998-ban személygépkocsi kategóriában 0,1 %, kishaszonjárműből 0 %.

Ezen adatok alapján a Versenytanács megállapította, hogy a tervezett megállapodás a Tpvt. 12. § a) pontja alapján nem esik tilalom alá.

Ugyanakkor a Versenytanács a Tpvt. 13. §-ának felhívására figyelmezteti a kérelmezőket, hogy amennyiben a kérelmező éves piaci részesedése a 10 %-ot meghaladja jelen határozat a törvény erejénél fogva érvénytelenné válik.

Az ügyfeleket (a kérelmezőt és a kérelmezetteket) megillető jogorvoslatra vonatkozó rendelkezés a Tpvt. 83. §-án alapul.

Budapest, 1999. január 27.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika