Vj-165/1998/9

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Grmela Zoltán ügyvéd (1056 Budapest, Havas u. 6.) által képviselt The British Petroleum Company p.l.c. kérelmezőnek összefonódás engedélyezése iránti kérelmére - tárgyaláson kívül - meghozta az alábbi

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy az engedélykérési kötelezettség nem áll fenn.

E határozat felülvizsgálatát az ügyfelek a kézhezvételtől számított harminc napon belül kérhetik a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtható keresettel.

Indoklás

I.

Az érintett vállalkozások

1.) A kérelmező The British Petroleum Company p.l.c. és az általa irányitott, a világ szinte minden táján jelen levő vállalkozások (a továbbiakban együtt: BP-csoport) az olaj-kutatás, finomítás, feldolgozás és értékesítés terén tevékenykednek.

2.) A BP-csoporthoz három magyarországi vállalkozás tartozott 1998. évben:

  • -

    a BP OIL Magyarország Kft, amely azonban 1999. január 1-jétől az ÖMV AG és az ÖMV Ceska Republika tulajdonában megy át;

  • -

    a BP Magyarország Kft, amely 1998. szeptember 22-én a BP OIL Magyarország Kft-ből kiválással jött létre, tevékenysége repülőgép üzemanyag (kerozin) értékesítése, amely a BP Magyarország Kft 1997. évi 13666 millió forintos árbevételéből 2664 millió forintot tett ki;

  • -

    a BP Gaz Magyarország Kft, amely kis és közepes minőségű PB tartályok bérbeadásával és folyékony PB gázzal való ellátásával foglalkozik, 1997. évi nettó árbevétele 304 millió forint volt.

3.) A BP csoport nem magyarországi tagjai közül a BP. Chemicals Ltd. 1997. évében 800 millió forint nettó árbevételt ért el a Magyar Köztársaság területén vegyi termékek - legjelentősebb részben ecetsav - értékesítéséből.

4.) Az Amoco Corporation és az általa irányított vállalkozások (a továbbiakban: Amoco-csoport) döntően az amerikai kontinensen fejtenek ki tevékenységet az olaj-kutatás, finomítás, feldolgozás és értékesítés terén.

5.) Az Amoco-csoport magyarországi vállalkozása az Amoco Fabrics Magyarország Kft poli-propilén szőnyeg hátlap szálakat gyárt, és azt teljes egészében az Amoco-csoport külföldön honos tagjai részére értékesíti. Az Amoco-csoport nem magyarországi tagjai közül az Amaco Chemical (Europe) S.A. 1997. évben 252 millió forint nettó árbevételt ért el a Magyar Köztársaság területén különböző vegyi termékek értékesítése révén.

6.) A BP-csoport és az Amoco-csoport részesedését a magyarországi forgalomból az 1. táblázat mutatja be.

1. Táblázat

A BP-csoport és az Amoco-csoport részesedése az általuk
értékesített főbb termékek magyarországi forgalmából (%)

Termék

Bp-csoport

Amoco-csoport

Kerozin

12,5

-

PB gáz

1,8

-

Ecetsav

22,0

-

Epoxy gyanta

-

5*

LAO

-

20*

Megjegyzés: */ becsült adat

II.

A kérelem

7.) Az 1998. augusztus 10-én kelt és 1998. október 22-én módosított "Összeolvadási Szerződés és Terv" alapján a kérelmező irányítást szerzett az Amoco Corporation felett, amelyhez - mint vállalkozások összefonódásához -a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24.§ (1) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérte.

8.) Kérelmében hivatkozott arra, hogy a kérelem szerinti összefonódás a magyarországi piacon nem hoz létre nem erősít meg gazdasági erőfölényt, nem akadályozza a hatékony verseny fennmaradását vagy fejlődését, mivel nincs átfedés az érintett BP, illetve Amoco vállalkozások által Magyarországon termelt vagy Magyarországra exportált termékek között.

9.) Utalt arra is, hogy az érintett vállalkozások 1997. évi együttes nettó árbevétele az időközben értékesített BP Oil Magyarország Kft 13,6 milliárd forintot nettó árbevételével együtt haladta csak meg az engedélykérési kötelezettséget keletkeztető 10 milliárd forintot.

III.

A döntés

A Tpvt. hatálya

10.) Az összefonódásban résztvevő mindkét vállalkozáscsoportnak (BP, Amoco) vannak magyarországi tagjai. Ezesetben a Versenytanács kialakult gyakorlata szerint (elvi állásfoglalások l.pont, Versenyfelügyeleti Értesítő 1998. évi 6. szám) az összefonódás hatása érvényesülhet a Magyar Köztársaság területén, vagyis arra a Tpvt. hatálya az 1.§ alapján kiterjed.

11.) Megjegyzi a Versenytanács, hogy a vállalkozáscsoport Magyarországra irányuló exportja - ami jelen esetben szintén fennáll - a Tpvt. 1.§-a szempontjából azonosan kezelendő, mint a vállalkozáscsoport tagjainak magyarországi jelenléte.

A nettó árbevétel számítása

12.) A Tpvt. 24. § (1) bekezdése szerint a vállalkozások összefonódásához akkor kell engedélyt kérni, ha az érintett vállalkozások - a Tpvt. 26.§ szerinti közvetlen és közvetett résztvevők - előző üzleti évben elért együttes nettó árbevétele a 10 milliárd forintot meghaladja.

13.) A kérelem szerinti összefonódás esetében a Tpvt. 26.§ alapján
- közvetlen résztvevőnek minősül a kérelmező és az irányítása alá kerülő Amoco Corporation;
- közvetett résztvevőnek pedig az általuk irányított vállalkozások (a BP-csoport és az Amoco-csoport tagjai)

14.) A Tpvt. 26.§ alapján értelemszerűen csak azok az irányított vállalkozások tekinthetők közvetett résztvevőnek, amelyeket az összefonódás megvalósítását követően is irányít majd valamelyik közvetlen résztvevő, függetlenül attól, hogy a Tpvt. 24.§ (1) bekezdése alapján a megelőző időszak nettó árbevételét kell figyelembe venni.

15.) Az előzőekből következőleg a BP. Oil Magyarország kft, amely 1999. január 1-jétől (vagyis a kérelem szerinti összefonódás megvalósulását megelőzően) kikerült a kérelmező irányítása alól, nem minősül közvetett résztvevőnek. Ezért csak azon tevékenységekből származó 1997. évi nettó árbevételét kell figyelembevenni, amely tevékenységek átkerültek a belőle kivált, és 1999. január l-jét követően is a kérelmező irányítása alatt maradó BP Magyarország Kft-hez.

16.) Az előzőeknek megfelelően az összefonódással érintett vállalkozások 1977. évi nettó árbevételét - figyelemmel a Tpvt. 27. § (1) és (2) bekezdésére is - a 2. táblázat foglalja össze.

2. Táblázat

Az összefonódással érintett vállalkozások
1997. évi nettó árbevétele

Vállalkozás neve

1997. évi nettó árbevétel
(millió forint)

BP Magyarország Kft

2664

BP Gáz Magyarország Kft

304

BP Chemicals Ltd.

800

Amoco Fabrics Kft

213

Amoco Chemical S.A.

252

Együtt

4233

17.) Miután az összefonódással érintett vállalkozások 1997. évi együttes nettó árbevétele nem érte el a 10 milliárd forintot, a Versenytanács a Tpvt. 77.§ (1) bekezdés a.) pontja szerinti döntése során az engedélykérési kötelezettség hiányát állapította meg.

IV.

Eljárási kérdések

18.) Az ügyfelek - képviselőjük utján - a tárgyalás mellőzését kérték, ezért a Versenytanács határozatát a Tpvt. 74.§ (1) bekezdése szerint tárgyaláson kívül hozta meg.

19.) A kérelmező a Tpvt. 62.§ (1) bekezdésében előirt eljárási díjat megfizette, ezért arról rendelkezni nem kellett.

20.) Az ügyfeleket megillető jogorvoslat a Tpvt. 83.§ (1) és (2) bekezdésén alapul.

Budapest, 1999. január 15.

dr. Bodócsi András sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Szabó Györgyi