Vj-169/1998/31

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Szalma Miklós ügyvéd (1054 Budapest, Szent István tér 4-5.) által képviselt H-BUILD 2000 Építő és Üdülési Rt. (1136 Budapest, Hegedűs Gy u. 9.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztésének megállapítása miatt indult eljárásban - tárgyaláson kívül - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat felülvizsgálatát - a kézhezvételt követő 30 napon belül - a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó, de a Fővárosi Bírósághoz címzett keresetben kérheti az eljárás alá vont vállalkozás.

Indoklás

A Gazdasági Versenyhivatal hivatalból indított eljárást, mivel észlelte, hogy az eljárás alá vont tulajdonában lévő EASY LIFE Club üdülőcentrum apartmanjainak értékesítése során kötött szerződésekben az üdülőhasználó birtokba lépésének időpontjára nem készült el az üdülőcentrum kiegészítő létesítményei jelentős része, továbbá a beígért luxus apartmanok szerény szállodai szobaként vannak felszerelve. Ez a magatartás megvalósíthatja a tisztességtelen piaci magatartást és versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.) 8. §-ban meghatározott fogyasztók megtévesztését tilalmazó tényállást.

Az eljárás alá vont úgy nyilatkozott, hogy nem tévesztette meg a fogyasztóit a beruházás állapotáról részben a megkötött szerződésben, részben a közgyűléseken folyamatosan tájékoztatott mindenkit. Az apartmanok luxus módon történő berendezésére fényképeket csatolt.

A Versenytanács lefolytatott bizonyítási eljárás, az eljárás alá vont előadása, az általa becsatolt okiratok és a vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg. Az eljárás alá vont társaságot négy magánszemély alakította 200 millió forint törzstőkével 1994. november 22-én. A Fővárosi Bíróság, mint cégbíróság a társaságot 1995. március 13-án jegyezte be. Az eljárás alá vont üdülőcentrumot, apartman telepet épít Mosonmagyaróvár mellett. Az épülőfélben lévő apartmanok használati jogát időbeosztásban folyamatosan értékesítette, kezdetben az IBISZ Kft. segítségével, majd 1998. június 1-én a HARDCORE` S Kft-t. A megbízott feladata volt a szerződéskötések előkészítése, amely személyreszóló meghívást követő bemutató előadások keretében történtek. Az eljárás alá vont csatolta az "RCI Deutschland GmbH." (Kieler Strabe 17. D-42 697 Solingen-Ohligs) kereskedelmi igazgatójának fénymásolt magyar nyelvű levelét, amely szerint az "EASY LIFE Club" (Gondtalan Élet) nevű létesítményét az RCI felvételi bizottsága az 1995. augusztus 15-i ülésén aznapi dátummal felvette a RCI által ajánlott szálláshelyek sorába.
Az üdülőcentrum építése jelenleg is folyamatban van. Az eljárás alá vont nyilatkozata szerint a 79 tervezett apartmanból elkészült az A jelű épület, átadás alatt áll a B jelű. Elkészült a recepció és az étterem épület épülete és igénybe vehető szauna, fitness terem, külső medence, fedett medence és tenisz pálya. A szobákat az ígéretnek megfelelően ellátták színes tévével, videóval, telefonnal a konyhák mikrohullámú sütővel fel vannak szerelve.

Az ügyfelekkel kötött szerződés 1. pontja tartalmazza, hogy a társaság kizárólagos tulajdonát képező ingatlanon jelenleg épülőfélben van egy 79 apartmanból és az ezekhez tartozó összesen 3500 m2 alapterületű kiszolgáló létesítményből, (sportlétesítmények, vendéglátóhelyek, élelmiszerüzlet, fogorvosi rendelő) álló üdülőklub céljára hasznosítható apartmantelep (Easy Life Club). A 2. pont pedig tartalmazza, hogy az üdülőhasználó kijelenti, hogy az épülő létesítmény tervdokumentációját megismerte, azt a maga részére kötelezőnek és megfelelőnek elfogadja.

A vizsgálati jelentésben a vizsgáló az eljárás megszüntetését indítványozta, mivel nem nyert bizonyítást, hogy az eljárás alá vont fogyasztókat megtévesztő módon elhallgatja, miszerint az üdülőcentrum jelenleg még építés alatt áll és azt sem, hogy a prospektusokban luxus apartmanoknak feltüntetett berendezés nem megfelelő színvonalú.

A Versenytanács a fenti tényállás alapján úgy döntött, hogy a Tpvt. 72. § (1) bekezdés a) pontja alapján az eljárást megszünteti, mivel nem látja indokoltnak annak folytatását.

Budapest, 1999. március 24.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr.Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné