Vj-154/1998/10

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Németh Ervin tulajdonos által képviselt "Ervin`s ESL NET" Oktató, Tanácsadó, Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. (6900 Makó, Szegedi u. 1/a.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztésének megállapítására indult eljárásban tartott tárgyaláson meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács megállapítja, hogy az eljárás alá vont azon állításai, mely szerint
"Amerikai és osztrák kapcsolataink által garantált nemzetközi szint", "Amerikai egyetem tanársegédje", "6 éves nyelvvizsga-eredmény átlaga 90 % feletti siker", és a "3 év felvételi előkészítés eredménye 100 % siker" alkalmasak a fogyasztók megtévesztésére.

A Versenytanács az eljárás alá vontat 50.000.- (azaz Ötvenezer) Ft bírsággal sújtja, melyet az eljárás alá vont köteles a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül a Gazdasági Versenyhivatal 10032000-01037557 számú bírságbevételi számlájára befizetni.


E határozat felülvizsgálatát - a kézhezvételt követő 30 napon belül - a Fővárosi Bírósághoz címzett, de a Gazdasági Versenyhivatalnál benyújtandó keresetben kérheti az eljárás alá vont, melynek a bírság befizetésére halasztó hatálya van.

Indoklás

I.

Az eljárás alá vont Bt. 1998. februárjában alakult meg és június 5-én jegyezték be a cégnyilvántartásba. Megalakulása óta folyamatosan szervez csoportokat, angol alapozó, angol alapfokú szóbeli, angol alapfokú írásbeli, angol középfokú szóbeli és írásbeli nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokat, valamint angol üzleti levelezésre felkészítő tanfolyamot. A Bt. tulajdonosa Németh Ervin, aki Bécsben szerzett oklevelet a nemzetközi Keresztény Egyetemen. A tanfolyam oktatója még rajta kívül egy III. éves egyetemi angol szakos hallgató.

A makói helyi újságban a Heti Pluszban 1998. szeptember 5-én és 12-én az eljárás alá vont hirdetést jelentetett meg, melyben felhívta a tanulásra vágyókat, hogy ősztől az ESL NET tanfolyamain tanuljon angol nyelvet. 12 pontban összegezte ajánlatát: "4. pont Amerikai és osztrák kapcsolataink által garantált nemzetközi szint", "5. pont Vezető angol tanárunk amerikai egyetem tanársegédje:

  • +

    6 éves nyelvvizsgaeredmény átlaga 90 % feletti siker,

  • +

    3 év felvételi előkészítés eredménye 100 % siker......"


A Gazdasági Versenyhivatal Szolgáltatási Irodája e reklámszöveg alapján döntött versenyfelügyeleti eljárás indításáról, mivel a reklámszöveg megállapításai és adatai sérthetik a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 8. §-a (2) bekezdés a) és c) pontjában foglalt rendelkezéseket.

II.

Az eljárás alá vont az eljárás megszüntetését kérte arra hivatkozott, hogy távol állt tőle a fogyasztók megtévesztésének szándéka. Az "amerikai és osztrák kapcsolat" egyetemi csoporttársaira, tanáraira, valamint a World Bible School ausztriai és amerikai munkatársaira utal. Ezek között angol és német anyanyelvű személyek szerepelnek, akiktől rendszeresen kap oktatási anyagokat, tankkönyveket, újságokat, folyóiratokat, könyveket, video- és hangfelvételeket és alkalmanként meglátogatják. A nyelvvizsgára vonatkozó eredmények, mint az a hirdetésből egyértelműen kiolvasható a vezető angol tanárra, Németh Ervin oktatására vonatkozó adatok. A statisztikát ő maga saját adataiból készítette. A Bt. tisztességesen működik és a hirdetésben foglaltak a valóságnak messzemenően megfelelnek. Kérte az ellene panaszt tevők elmarasztalását és a Bt. igazolását.

III.

A Versenytanács a lefolytatott bizonyítási eljárás, az eljárás alá vont előadása és az általa becsatolt okiratok, valamint a vizsgálati jelentés alapján a következő tényállást állapította meg. Az Iskolarendszeren kívüli magánoktatás egyes kérdéseiről és az oktatói munkaközösségről szóló 36/1990. (II. 28.) MT rendelet szabályozza a szolgáltató tevékenységként folytatott iskolarendszeren kívüli oktatást. E törvény 1. § (2) bekezdésének megfelelően a magánoktatáshoz megfelelő képesítéssel az rendelkezik, aki az oktatni kívánt ismereteket iskolai rendszerű, vagy iskolarendszeren kívüli oktatásban, illetve gyakorlati tevékenység során elsajátította. A (3) bekezdés szerint a képesítést igazolni kell, a képesítés igazolható külföldi közép- és felsőfokú nevelési és oktatási intézményben, vagy iskolarendszeren kívüli szakmai oktatásban szerzett bizonyítvánnyal, oklevéllel is.

Az International Christian University (Nemzetközi Keresztény Egyetem, Lilien Brungasse 13., A-1020 Vienna, Austria) dékánja 1992. július 31-én kiadott igazolásában kijelenti, hogy Németh úr angol nyelvi oktatóként oktatott a Nemzetközi Keresztény Egyetemen.

Az Oktatási Minisztérium Magyar Ekvivalencia és Információs Központja - Németh Ervin diplomái honosítási kérelmére - azt válaszolta, hogy miután a diplomát a bécsi International Christian University bocsátotta ki, amely intézmény az osztrák, illetve az amerikai belső jogi szabályozás szerint sem elismert (akkreditált) felsőfokú oktatási intézmény, így a Felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 108. § (3) bekezdése, valamint a külföldi felsőoktatási intézményben szerzett fokozatok, oklevelek és diplomák elismeréséről és honosításáról szóló - többször módosított - 47/1995. (IV. 27.) Korm. rendelet 12. § (3) bekezdésének a), b) pontjai alapján nem rendelkezik, elismerhető felsőfokú végzettségi szinttel.

Az idegen nyelvtudás igazolására rendszeresített állami nyelvvizsgáról 3/1980. (X. 25.) MM rendelet 10. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy az állami nyelvvizsgával egyenértékűek a mellékletben felsorolt vizsgák, valamint idegen nyelvtudást igazoló okiratok. A (2) bekezdés szerint a mellékletben fel nem sorolt külföldön kiállított idegen nyelvtudást igazoló bizonyítványok, oklevelek, honosítására az Állami Nyelvvizsga Bizottság jogosult.

Mindezek alapján a Versenytanács arra az álláspontra jutott, hogy az eljárás alá vont az iskolarendszeren kívüli magánoktatásban részt vehetett és a Tpvt. 9. §-a alapján az "angol tanár" kifejezést használhatta, mivel ilyen jellegű tevékenységet végez. Nem felel meg a valóságnak ugyanakkor, hogy amerikai egyetem tanársegédje, mivel saját maga által becsatolt igazolás szerint ez 1991. őszén, illetve 1992. nyarán fordult elő, hogy oktatott a Nemzetközi Keresztény Egyetemen ez elmúlt, ő pedig ezt a meghatározást jelen idejűként használta.

A Bt. 1998. februárjától kezdte meg működését. A hirdetések 1998. szeptemberében jelentek meg a Bt. nevében. A hirdetésben megadott %-os adatok nem bizonyítottak.

A Tpvt. 8. §-a úgy rendelkezik, hogy tilos a gazdasági versenyben a fogyasztókat megtéveszteni. A (2) bekezdés szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül a különösen, ha az áru lényeges tulajdonsága tekintetében valótlan tényt, vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, vagy az áru tulajdonságairól bármilyen más megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. Jelen esetben az angol nyelven tanulni vágyó fogyasztóknak döntést kell hozniuk, hogy a helyi nyelvtanulási piacon jelenlévő fogyasztók közül, melyik céget válasszák. A versenytörvény tiltja a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolását. A Versenytanács fentiek szerint jogsértőnek találta az eljárás alá vont által megjelentetett hirdetés 4. és 5. pontjában foglaltakat, mivel az olyan adatokat tartalmaz, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, így tisztességtelennek minősülnek.

Tekintettel arra, hogy a jogsértő hirdetés mindössze két alkalommal jelent meg, figyelembevéve, a jogsérelem súlyát a Versenytanács méltányosan alacsony bírságot szabott ki az eljárás alá vontra.

A jogorvoslatra vonatkozó rendelkezést a Tpvt. 83. §-a tartalmazza.

Budapest, 1999. január 27.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
Fógel Jánosné dr. sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Ágoston Marika