Vj-37/1999/17

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Dózsa Péter ügyvéd (1117 Budapest, Baranyai tér 5. által képviselt MIZO-BARANYATEJ Rt. (7623 Pécs, Tüzér utca 15.) eljárás alá vont ellen fogyasztók megtévesztésének megállapítására indult eljárásban tárgyaláson kívül meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

E határozat ellen jogorvoslati kérelemnek nincs helye.

Indoklás

A Gazdasági Versenyhivatal észlelte, hogy az eljárás alá vont két, egymástól összetételében és az egészségre gyakorolt hatásában lényegesen eltérő termékét (MIZOföl, illetve Mizo tejföl) szinte teljesen egyforma csomagolásban hozza forgalomba és ez a magatartás vélelmezően sértheti a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (továbbiakban: Tpvt.) 8. § (2) bekezdés a) pontjában megfogalmazott tilalmakat.

A Versenytanács 1999. május 19-én tartott nyilvános tárgyalást, ezen az eljárás alá vont úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálat megindítása után belátta, hogy a színnel kapcsolatos kifogás jogos és ezért önként átállnak a világosabb rózsaszín csomagolás terjesztésére.
Erre tekintettel a Versenytanács a Tpvt. 75. § rendelkezésének megfelelően elrendelte az eljárás szünetelését 2 hónapra tekintettel a jogsértő magatartás csekély súlyára és arra, hogy ezen idő alatt az eljárás alá vont megfelelő módon gondoskodik a jogsértés megszüntetéséről.

A határidő letelte után az Élelmiszergazdasági Iroda utóvizsgálatot végzett és erről jelentést készített a Versenytanács részére a Tpvt. 76. § megfelelően. A lefolytatott utóvizsgálat alapján - tekintettel arra, hogy a 180 grammos és 450 grammos Mizoföl csomagolóanyagának színét megváltoztatták és azóta így forgalmazzák - az eljárás megszüntetését indítványozta.

Fentiek alapján a Versenytanács az eljárást a Tpvt. 76. § (3) bekezdés a) pontja alapján megszüntette.

Budapest, 1999. augusztus 5.

dr. Lénárd Réka sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné