Vj-39/1999/32

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Hollandimpex Kft. (1183 Budapest, Üllői út 436.) eljárás alá vonttal szemben fogyasztók megtévesztése miatt hivatalból indult eljárásban - tárgyaláson - meghozta a következő

határozatot

A Versenytanács az eljárást megszünteti.

A határozat ellen az eljárás alá vont vállalkozás a kézbesítéstől számított 30 napon belül a Fővárosi Bíróságnak címzett, de a Versenyhivatalnál előterjesztendő felülvizsgálati kérelmet nyújthat be.

Indoklás

A hivatali vizsgálat annak megállapítására indult, hogy az eljárás alá vont kft. az általa tevékenységi köre keretében értékesített infrakabinok forgalmazása során valamennyi, a használat szempontjából lényeges tulajdonságról a valóságnak megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat.

Az eljárás alá vont vállalkozás 1992. óta szoláriumokat, fitness-gépeket, szaunákat értékesít. Beszerzési forrásai Hollandia, Belgium, Németország és Anglia, de magyar gyártmányú szoláriumcsöveket is értékesítenek.
Vásárlói elsősorban fitness-klubok, erősítő termek, de magánszemélyek is tartoznak közéjük.

Az eljárás alá vont vállalkozás 1998. november 5-től értékesít két féle infrakabint, amelyek egyike belga, a másik holland gyártmány.
1998. végén az eljárás alá vont vállalkozó egy olyan termékismertetőt küldött ki vásárlója kérésére, amely egy, az eljárás alá vont által nem értékesített infrakabin lényeges tulajdonságait is tartalmazta. Ez a Sebastian márkanevű infrakabin termékismertetője, illetve annak egy része bizonyítottan egy ízben került egy olyan fogyasztóhoz, aki professzionális szinten foglalkozik hasonló gyártmányokkal, ezért az ismertető vonatkozásában számára nyilvánvaló volt, hogy a kabin lényeges tulajdonságai kizárólag a Sebastian márkajelű kabinra vonatkoznak.

Hasonló eset nem volt bizonyítható. Az eljárás alá vont vállalkozás Sebastian márkajelű infrakabint nem értékesített, de az általa forgalomba hozott kétféle kabin speciális tulajdonságai főbb vonásaiban megegyeznek a kifogásolt termékismertető tulajdonságaival azzal az eltéréssel, hogy szakértői vélemény szerint a Sebastian kabin azoknál lényegesen jobb minőségű.

A Versenytanács a vizsgálati indítvánnyal megegyezően jogsértés megállapítására nem látott okot, mert az elkövetési magatartás alkalmatlan volt a fogyasztók megtévesztésére. A megcélzott fogyasztói réteg ugyanis szakismereténél fogva az iratoknál lévő tanúvallomások szerint is a téves felsorolás alapján nem volt befolyásolható, így megtévesztése a gazdasági versenyben nem következett be (Tpvt. 8. § (1) bekezdés).

A Versenytanács ezért az eljárást megszüntette.

Budapest, 1999. július 1.

dr. Győrffy István sk. előadó
dr. Bodócsi András sk.
dr. Sólyom Eszter sk.
Kis Lászlóné